Radna grupa Vlade FBiH u Srebrenici
0

Radit će se na ekonomskom oporavku grada

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Vlada Federacije BiH imenovala je interresornu radnu grupu ministara koja će, u okviru izrade Informacije o održivom povratku u Srebrenici pripremiti prijedloge projekta za zapošljavanje povratnika i stvaranje boljih uvjeta za održivi povratak. Članovi ove grupe razgovarali su danas u Srebrenici s rukovodstvom Općine radi izrade četvorogodišnjeg plana ekonomskog oporavka ovog grada.

Postignut je dogovor da se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine aktivnije uključi u ekonomski oporavak Srebrenice. Naredni projekti očitovat će se u pokretanju proizvodnje i zapošljavanja, dok će se izbjegavati pojedinačni grantovi.

"Moramo krenuti u brži ekonomski razvoj, brže zapošljavanje građana Srebrenice da Srebrenica ne bi ostala samo geografski pojam. Rukovodstvo Općine Srebrenica je istinski to riješilo i zahvaljuje delegaciji koju je poslala Vlada Federacije kao prethodnicu da razgovaramo o potrebama građana Srebrenice, jer prvo smo u ulozi građana“, izjavio je Hakija Meholjić, savjetnik načelnika Općine Srebrenica za ekonomski razvoj.

Sva ministarstva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na odgovarajući način uključit će se u razvoj Srebrenice.

Đemail Ćibo, pomoćnik federalnog ministra za izbjegle i raseljene osobe, istakao je da će Vladina radna grupa izradu projekata obavljati u saradnji s lokalnom zajednicom.

On je dodao da će se raditi projekti za čitav mandatni period Vlade Federacije BiH s konkretnim pokazateljima i ulaganjima u odnosu na pojedinačne oblasti i predispozicije kojim raspolaže Općina Srebrenica.

"Srebrenici treba vratiti život, Srebrenica treba postati prepoznatljiva, osim po strašnom genocidu koji se desio i po poruci, vratite se Srebrenici, to je grad, mjesto ljudi, čovjeka bez obzira na njegovu vjersku pripadnost. U svakom slučaju može se uputiti poziv Vladi RS-a da zajedno od Srebrenice napravimo mjesto zajedničkog življenja i bolje budućnosti“ rekao je Salko Beba, šef kabineta ministra Zukana Heleza.

Sudeći prema ovim najavama, Srebrenica bi već naredne godine mogla postati mjesto privlačno za investitore, ali i za stanovnike ovog grada koji se još dvoume o povratku u svoj grad.