BiH
0

Radionica u KCUS-u: Uspostava trauma registra i sistema u BiH

FENA
U sklopu saradnje između Univerziteta Iowa - USA i Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), te Klinike za ortopediju i traumatologiju KCU Sarajevo, danas je održana radionica "Trauma registar i trauma sistem u BiH".

Radionicu je otvorio generalni direktor Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Damir Aganović.

"Podrška koju Kliničkome centru Univerziteta u Sarajevu pruža Univerzitet Iowa je nesebična, jer na taj način uveliko pospješuju razvoj novih i realizaciju postojećih projekata našeg centra, za šta smo im iznimno zahvalni. Zahvaljujući upravo ovoj podršci otvorila se prilika za dizajniranje Trauma registra čiju su bazu podataka Injury Databese (IDB) o povredama implementirale članica EU", kazao je prof. dr. Aganović.

Šef Klinike za urgentnu medicinu (KUM) i direktor Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj (NIR) prof. dr. Zoran Hadžiahmetović je istakao važnost ovoga projekta.

"Trauma sistem je ključni sistem koji faktički ne postoji u BiH. Cilj skupa je da se animiraju sve zdravstvene ustanove u BiH, zavodi javnoga zdravstva i ministarstva zdravstva radi uspostavljanja osnovnih preskripcija koje su predviđene Trauma sistemom, te da se pređe i na njihovu implementaciju. Ovo je prvi sastanak o Trauma sistemu u BiH, koji je organizirao Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kao najveća zdravstvena institucija u saradnji s Univerzitetom Iowa i Evropskim udruženjem za traumu i uregentnu medicinu", istakao je prof. dr. Hadžiahmetović.

Dr. Rupert Kisser iz Istraživačkog odjela austrijskog Odbora za sigurnost cesta, te dr. Muhamed Jamakosmanović s Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, također su govorili o svojoj percepciji projekta, te važnosti njene implementacije.

Cilj projekta je redizajniranje postojećeg registra kao i izrada elektronske verzije. Navedeni registar bi popunjavali medicinski tehničari u Traumatološkoj ambulanti KCU Sarajevo tokom 24 sata, za sve pacijente koji dolaze radi povrede i inicijalnog tretmana.

Saradnja Univerziteta Iowa i KCUS-a datira još od 2006. godine, a ogleda se u tehničkoj pomoći u dizajniranju Registra mišićno - skeletne traume. Podrška je obećana i u daljem razvoju novih projekata te usavršavanju postojećih.