BiH
0

Radionica o razvoju novih mehanizama plaćanja zdravstvenih usluga u bh. zdravstvu

FENA
U organizaciji federalnog Ministarstva zdravstva, Jedinice za implementaciju projekta SITAP i konzultantske kuće Medicare Australija, u Sarajevu je danas počela radionica na kojoj se razgovara o razvoju novih mehanizama plaćanja u bh. zdravstvu koji pozdrazumijevaju plaćanje na osnovu pruženih zdravstvenih usluga.

Radi se o novom principu plaćanja zdravstvenih usluga, gdje menadžeri i oni koji izdvajaju novac za zdravstvene usluge imaju priliku kontrolirati kako se troši novac i blagovremeno interevenirati. Tako bi se za što manje novca dobila što kvalitetnija zdravstvena usluga, odnosno stvorila mogućnost većih finansijskih izdvajanja za najkomplikovanije oblike liječenja koji su ujedno i najskuplji.

Skup je organiziran i kao početna javna rasprava o novom sistemu u primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti. Takav sistem je novina u bh. zdravstvu, a trebalo bi da poboljša kvalitet usluga i bude od koristi kako za finansijera zdravstvenih usluga, zdravstvene ustanove, ali i pacijente.

U bolničkom sistemu to je poznato kao DRG sistem koji se primjenjuje u većini evropskih zemalja, a podrazumijeva plaćanje na osnovu pruženih zdravstvenih usluga.

Novi model plaćanja u zdravstvu već se kao pilot-projekt primjenjuje u Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Prvi rezultati pokazuju da je projekt dobro krenuo i da bi novi sistem mogao da osigura efikasnije zdravstvo uz istovremeno očuvanje visokog kvaliteta usluga.

Projekt SITAP implementira se oko tri godine u oba bh. entiteta zahvaljujući kreditu Svjetske banke i grantu britanske vlade. Vrijednost projekta je oko 8,5 miliona dolara. Od tog iznosa 60 posto pripada FBiH, a 40 posto RS-u.

Projekt se sastoji od zdravstvene komponente koja se odnosi na donošenje bazičnog paketa, racionalizacijom zdravstvenih usluga i novim mehanizmima plaćanja u zdravstvu i penzione koja se bavi strateškim pitanjima novog penzionog sistema u BiH.