BiH
0

Radionica o izradi dokumenata za prehrambenu industriju

FENA
U Sarajevu se danas i sutra održava druga radionica " Izrada bh. referentnih dokumenata o najboljim raspoloživim tehnikama za prehrambenu industriju ".

Radionica se održava u okviru aktivnosti na LIFE projektu "Jačanje kapaciteta za implementaciju integralne prevencije i kontrole zagađivanja u BiH (IPPC-BiH)", koji izvode Institut za hidrotehniku iz Sarajeva i grčka firma EXERGIA a.s.

Cilj radionice, kako je kazala Dragana Selmanagić iz Instituta za hidrotehniku, jeste da se prezentiraju dijelovi nacrta referentnih dokumenata o najboljim raspoloživim tehnikama za šest podsektora prehrambene industrije te da se realiziraju konsultacije sa zainteresiranim stranama i javnošću.

Selmanagić je istakla da ti dokumenti tretiraju klaonice krupne stoke, preradu mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća i proizvodnju piva.

Svi dokumenti bit će dostupni naredni mjesec na web stranici Instituta za hidrotehniku, a radi se o projektu koji se izvodi na nivou države.

Pomoćnik federalnog ministra okoliša i turizma za okolinske dozvole Mladen Rudež kazao je da se ovaj projekt realizira od jula 2007. do aprila 2008., te da će se spomenuti dokumenti po finaliziranju i usvajanju od resornih entitetskih ministarstava koristiti u pripremi zahtjeva za izdavanje okolinskih dozvola i izdavanje tih dozvola.

Radionici prisustvuju predstavnici entitetskih, kantonalnih i općinskih organa nadležnih za zaštitu okoliša, a koji se bave izdavanjem okolinskih dozvola, predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i agencija za vodna područja, inspekcija, industrijskih preduzeća šest podsektora prehrambene industrije, te sektorskih udruženja pri entitetskim privrednim komorama i Vanjskotrgovinskoj komori BiH.