Safet Omerović
0

"Radićemo na unapređenju zdravstvenog stanja stanovništva u FBiH"

FENA
Federalno ministarstvo zdravstva svoje će aktivnosti u 2009. godini i dalje usmjeravati na implementiranje razvojnih strategija iz oblasti zdravstva i sistemskih federalnih zakona iz oblasti zdravstva, te s tim u vezi raditi na unapređenju zdravstvenog stanja stanovništva u Federaciji BiH, kazao je Feni federalni ministar zdravstva Safet Omerović.

On je naglasio tri osnovna sistemska smjera djelovanja Ministarstva u narednom periodu koja za cilj imaju jačanje sistema, a samim tim i unapređenje zdravstvenog stanja stanovništva.

"Prvi je jačanje primarne zdravstvene zaštite i definiranje osnovnog paketa zdravstvenih prava u FBiH što za cilj ima povećanje zdravstvenih prava pacijenata i, prije svega, izjednačavanje tih prava na nivou cijele FBiH što dosad, nažalost, nije bio slučaj", kazao je Omerović.

On je podsjetio da je Ministarstvo u toku 2008. godine izradilo osnovni paket zdravstvenih prava koji je usvojila Vlada FBiH te Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a uskoro bi o njemu trebalo da raspravlja i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Osnovni paket je jedan od temeljnih reformskih dokumenata u zdravstvu i Ministarstvo u 2009. godini, ističe ministar Omerović, planira izraditi i operativne planove za implementaciju osnovnog paketa, te stvaranja finansijskih pretpostavki za njegovu provedbu u svim kantonima.

Omerović kaže da se, s druge strane, na jačanju primarne zdravstvene zaštite intenzivno radi kroz Projekt jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva kreditnim sredstvima IDA kredita Svjetske banke, Razvojne banke Vijeća Evrope i lokalnim učešćem Vlade FBiH i kantonalnih vlada.

"Kroz taj projekt u toku 2008. renovirano je 116 ambulanti obiteljske medicine, a nakon što su završene sve potrebne procedure ubrzo se očekuje i isporuka nove medicinske opreme za 128 ambulanti", kaže on.

Ministar Omerović je podsjetio da su u 2007. renovirane 132 ambulante, a 146 ih je opremljeno. “Tim projektom u ovoj godini planira se renoviranje i opremanje još 130 ambulanti. U 2009. se, između ostalog, planira provesti informatizacija primarne zdravstvene zaštite odnosno ambulanti obiteljske medicine i domova zdravlja u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, kao i njihovo umrežavanje s kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja što je veoma važno za uspostavu efikasnijeg sistema“, ističe ministar Omerović.

Kao drugi smjer djelovanja Ministarstva, Omerović je istaknuo jačanje najvećeg nivoa zdravstvene zaštite. “Tu, prije svega, mislimo na program transplantacije i s tim u vezi napominjemo da je Ministarstvo u 2008. izradilo Zakon o transplantaciji koji je u formi nacrta usvojio Parlament FBiH. Radit će se i na razvoju onkologije i u vezi s tim treba istaknuti da će u FBiH u 2009. biti otvorena dva nova centra za radioterapiju. Zasad takav centar postoji jedino u KCUS-u, a ove godine se planira otvaranje još u Tuzli i Mostaru”, rekao je Omerović.

Federalno ministarstvo zdravstva radit će u narednom periodu i na donošenju novih zakona i propisa iz oblasti zdravstva te reformi finansiranja zdravstvenih usluga koja za cilj ima racionalniju potrošnju sredstava u zdravstvu.

"S tim u vezi, Ministarstvo u 2009. planira donijeti nove zakone o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju, kao i zakon o krvi i krvnim sastojcima koji je u formi nacrta usvojila i Vlada Federacije BiH. Za ovu godinu planira se i druga faza Zakona o transplantaciji koji smo pomenuli te izrada zakona o zaštiti prava pacijenata, zakona o stomatološkoj djelatnosti i zakon o apotekarskoj djelatnosti”, navodi ministar Omerović.

On je istaknuo da će aktivnosti Ministarstva i dalje biti usmjerene na unapređenje i racionalnije organiziranje zdravstvenog sistema kroz implementiranje operativnih planova donijetih na osnovu Strateškog plana razvoja zdravstva u FBiH za period 2008.-2018. (Strategiju je 2008. usvojio Parlament FBiH), utvrđivanje operativnih planova za implementiranje osnovnog paketa zdravstvenih prava, kao strateških dokumenata od interesa za reformu sistema zdravstva u cjelini, te s tim u vezi utvrđivanje novih izvora finansiranja u sektoru zdravstva.