Sud BiH
0

Radić i ostali osuđeni na ukupno 80 godina zatvora

FENA
Sud BiH je četvoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) proglasio krivima za zločin protiv čovječnosti počinjen u logoru Vojno kod Mostara i osudio ih na ukupno 80 godina zatvora.

Marko Radić, bivši zapovjednik Prve bjelopoljske bojne HVO-a, osuđen je na 25, Dragan Šunjić, bivši dozapovjednik zatvora u Vojnom, na 21, Damir Brekalo, bivši vojnik, na 20, i Mirko Vračević, bivši stražar, na 14 godina zatvora, javio je danas BIRN -Justice Report.

Prema prvostupanjskoj presudi, optuženi su krivi jer su djelovali kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio progon bosanskih muslimana, nanošenjem teških fizičkih i psihičkih ozljeda, što je za posljedicu imalo smrt nekoliko osoba.

  • Optuženi su bili pripadnici HVO-a i znali su za širok i sistematičan napad, ali su ipak preduzeli niz radnji kako bi pospješili taj napad, kazao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Saslušani su brojni svjedoci i Tužilaštva i Odbrane, te uloženi mnogobrojni materijalni dokazi. Sud smatra da su optuženi počinili djelo kako je to opisano u optužnici. Marko Radić, kao zapovjednik Prve bjelopoljske bojne, a kasnije Druge brigade, jeste lice koje je formiralo logor i imao je efektivnu kontrolu nad drugim osobama. Vojno je bio privatni zatvor, obrazloženo je.

Radić, Šunjić, Brekalo i Vračević su, prema presudi, učestvovali u formiranju zatvora Vojno, "koji je imao sve odlike logora", te su uhapsili i prisilno zatvorili oko 70-ak žena, djece i staraca.

Uz to, sudjelovali su u dovođenju muškaraca koji su bili zatvoreni na Helidoromu i zatvarali ih u Vojno.

  • Zatvorenici su držani u brutalnim i ponižavajućim uslovima, a uz to su izlagani mučenju i zlostavljanju, kazao je Gluhajić čitajući presudu.

Svi optuženi su proglašeni krivim i za silovanja i seksualna zlostavljanja, kojima je bilo izloženo i "nekoliko maloljetnih djevojčica".

Radić je svjedokinju A tjerao da imitira ponašanje žene na porno filmu koji je bio pušten u sobi. Kada je to odbila, silovao ju je, navedeno je u presudi.

Radić i ostala trojica optuženih "odgovorni su za silovanje i seksualno zlostavljanje zatočenica, čime su pomogli jačanju sistema progona Bošnjaka".

Optuženi su proglašeni krivima i za ubistvo osam zatočenika u Vojnom, koje su "izvršili ili nisu spriječili podređene osobe da ih urade", kao i za odvođenje zatvorenica i zatvorenika na prinudne radove.

U optužnici Tužilaštva BiH je navedeno da su ova četvorica optuženih uradila oko 60 djela, što je, smatra Sudsko vijeće, Tužilaštvo uspjelo dokazati.

Radić i Šunjić, kazao je sudija Gluhajić, "imali su komandnu odgovornost", ali, prema praksi Suda BiH, "ona se isključuje kada su proglašeni krivima za udruženi zločinački poduhvat".

Prvostupanjskom presudom Radiću, Šunjiću i Brekalu je produžen pritvor, a Vračeviću mjere zabrane.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe u narednih 15 dana.