BiH
0

Radić i ostali: Odvođenje na prinudne radove

BIRN/Sarajevo-x.com
Damir Lukić, svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je kako je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tokom 1993. godine odvodio zatočene Bošnjake iz logora Heliodrom na prinudne radove. Lukić je posvjedočio i o “velikom ugledu” koji je u Mostaru uživao Marko Radić.

“Koliko sam čuo od drugih vojnika, Maka Radić je tokom 1993. godine bio na čelu Prve bojne, koja je djelovala na području Bijelog Polja. On je u gradu imao veliki ugled jer je organizovao otpor pri napadu Srba, zbog čega je dobio epitet dobrog vođe”, rekao je Lukić.

Tužilaštvo BiH tereti Marka “Maku” Radića, Dragana “Petardu” Šunjića, Damira Brekala i Mirka “Srbina” Vračevića za “ubistva, silovanja, premlaćivanja i odvođenja na prisilne radove” zatočenika iz logora Vojno kraj Mostara.

Svjedok Lukić je ispričao kako je on lično “dva do tri puta” zatočenike iz logora Heliodrom odvodio na prinudne radove, “na lokacije gdje su kopali kanale, tranšeje, te punili vreće za bunkere”.

“Kod preuzimanja zatočenika dobivao sam usmenu naredbu od Slavka Kože, zapovjednika voda, i tada sam obično gledao da na radove vodim zdravije ljude. Pojedini zatočenici su se i dobrovoljno prijavljivali, ali mi smo gledali i birali one koji mogu raditi teške fizičke poslove”, pojasnio je Lukić i dodao da su neki zatočenici “bili pošteđeni jer su imali liječničku potvrdu”.

Do sada saslušani svjedoci Tužilaštva BiH na ovom suđenju pričali su kako su odvođeni iz logora Heliodrom u logor Vojno, gdje su bili premlaćivani i prisiljavani na fizičke poslove, a oni koji su bili zatočeni u više logora pod kontrolom HVO-a na području Hercegovine, tvrdili su kako je Vojno bio “najgori” među njima.

Svjedok Lukić je rekao i da je jednom prilikom 50 zatočenika iz Heliodroma predao Mariju Mihalju i još jednom vojniku kojeg nije poznavao.

“Ta druga osoba je bila mlađa, u nekim 20-im godinama. On je bio plav i u uniformi sa kapom na glavi”, rekao je Lukić.

Ime Marija Mihalja spominje se u optužnici protiv Radića i ostalih, a dovodi se u vezu sa pojedinim događajima u logoru Vojno. Mihalj je preminuo prije nego su optuženi uhapšeni.

Dragan Šunjić je, kako stoji dalje u optužnici, tokom 1993. i 1994. godine bio zamjenik zapovjednika logora Vojno, u čijem je osnivanju učestvovao.

Zaštićeni svjedok A.J. je prije saslušanja zatražio da svjedoči iz druge prostorije uz izmjenu slike jer, kako je naveo, živi i radi blizu dvojice optuženih, ali nije precizirao o kome se tačno radi. Tužilac Jude Romano nije prihvatio prijedlog jer svjedok “svoj zahtjev nije potkrijepio činjenicama”, te je zbog toga odustao od njegovog saslušanja.

Nastavak suđenja je zakazan za ponedjeljak, 17. decembar 2007. godine, kada bi Tužilaštvo BiH kao svjedoka trebalo saslušati bivšeg upravnika logora Heliodrom Stanka Božića.