BiH
0

Radić i ostali: Jedanaesto ročište bez prisustva javnosti

BIRN Justice Report
Na zahtjev Tužilaštva, unakrsno i direktno ispitivanje zaštićene svjedokinje pod šifrom D na suđenju četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženih za zločine počinjene u zatvoru Vojno, nastavljeno je bez prisustva javnosti.

“Direktno ispitivanje svjedokinje D prekinuto je u petak, 5. oktobra, zbog zdravstvenog stanja optuženog Damira Brekala, tako da se danas nastavlja uz iste mjere zaštite i isključenje javnosti”, istakao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Državno tužilaštvo tereti Marka Radića zvanog Maka, Dragana Šunjića zvanog Petarda, Damira Brekala i Mirka Vračevića da su tokom 1993. i 1994. godine, kao pripadnici Bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a, učestvovali u “mučenju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, svakodnevnom premlaćivanju, nezakonitom hapšenju i zatvaranju Bošnjaka”.

U optužnici stoji da su muškarci, žene, djeca i starci držani u nehumanim uslovima u nekoliko napuštenih kuća u selu Vojno kraj Mostara koje su služile kao zatvor.

Radić je u periodu od jula 1993. do marta 1994. godine bio komandir diverzantske jedinice “Ivan Stanić Ćićo” i zapovjednik Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade HVO-a, te je učestvovao u formiranju zatvora i imao “kontrolu nad životima i tijelima zatočenika”.

Prema navodima optužnice, Šunjić je bio zamjenik zapovjednika zatvora Vojno i učestvovao je u njegovom formiranju. Državno tužilaštvo Radića i Šunjića tereti po ličnoj i komandnoj odgovornosti.

Brekalo i Vračević su, kako stoji u optužnici, kao pripadnici Bjelopoljske bojne učestvovali u silovanjima, ubistvima, mučenjima i premlaćivanjima zatočenih Bošnjaka.

Državno tužilaštvo je do sada ispitalo devet svjedoka koji su bili zatočeni u zatvoru Vojno kraj Mostara, od čega je samo jedna osoba svjedočila bez zaštite ličnih podataka.

Ovo je jedanaesto ročište koje je održano bez prisustva javnosti.

Nastavak suđenja je zakazan za četvrtak, 11. oktobar 2007. godine.