BiH
0

Radetić: OHR ne može nametnuti rješenja koja su van Daytonskog sporazuma

FENA
Ured visokog predstavnika (OHR) ne može nametnuti rješenja koja su van Daytonskog mirovnog sporazuma. Izmjene kompetencija vlada u BiH se mogu dogoditi samo putem odredbi odgovarajućih ustava. Ovo je danas za Fenu izjavila glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić, komentirajući Rezulociju o posebnom statusu Srebrenice koju je u subotu donijela Skupština općine Srebrenica.

Radetić podsjeća kako je nakon presude Međunarodnog suda pravde u Haagu, Vijeće za implementaciju mira 23. marta naglasilo da sve strane treba da priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, te da moraju ispuniti svoje obaveze saradnje s Haškim tribunalom.

U isto vrijeme, Vijeće za implementaciju mira je potcrtalo da sve strane moraju da poštuju Daytonski mirovni sporazum, kompetencije institucija BiH, njenih entiteta i općina, ustanovljenih ustavima i relevantnim zakonima BiH i entiteta.

-Do izmjena ovih kompetencija može doći samo u skladu s odredbama koje su za to predviđene, kazala je Radetić.

Skupština općine Srebrenica u subotu je usvojila Rezoluciju o posebnom statusu Srebrenice, kojom se traži izdavanje ovog grada iz ingerencija RS-a. Za ovu rezoluciju nisu glasali odbornici iz reda srpskog naroda koji su napustili skupštinsko zasjedanje.