Svjedočenja
0

Rade Veselinović - strah i trepet Hadžića

FENA
Svjedoci Tužilaštva BiH optužili su Radeta Veselinovića za brojne zločine počinjene 1992. godine na području općine Hadžići.

Hasnija Musić, svjedokinja Tužilaštva i bivša zatočenica iz Hadžića, kaže da je Veselinović bio “strah i trepet” za sve ljude u ovom mjestu.

-Veselinović je svakodnevno dolazio u centar. Kad se on pomoli, ne čuje se ni muha. Nas 760 oborimo pogled i samo čekamo koga će izvesti. Nije se rodio zlotvor, niti će se roditi, kao što je on. To sam čula i od Srba iz Hadžića, kazala je svjedokinja.

Državno tužilaštvo tereti Radeta Veselinovića, bivšeg pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u nezakonitom hapšenju i odvođenju nesrpskog stanovništva u zatočenički centar u dvorani Kulturno-sportskog i rekreacionog centra u Hadžićima, gdje su premlaćivani i fizički zlostavljani.

Musić, koja kaže da Veselinovića poznaje od prije rata, iz ratnog perioda pamti više susreta s njim. Tako je ispričala kako je 20. maja 1992. godine, s drugim vojnicima, došao u selo Musići, gdje su “pobili i porobili koga su stigli”, te je u selu ostalo “samo osmero ljudi”.

Tužilaštvo BiH tereti Veselinovića i za napad na selo Musići 20. maja 1992. godine, kada je nekoliko civila ubijeno, a više njih odvedeno u dvoranu Kulturno-sportskog centra u Hadžićima.

-Jednom kad su me poveli u razmjenu, srela sam Veselinovića. Uhvatio me je za prsa i rekao: ‘Neće tebi trebati razmjena’, pa je uperio pušku u mene. Za mene je to trajalo vječnost. Onda sam mu opsovala i rekla da puca, jer me nije strah umrijeti. Ispucao je rafal iznad moje glave”, ispričala je Musić.

Također je rekla da je bila šest puta u razmjeni, ali je svaki put oslobađanje onemogućavao optuženi.

-Veliki je to šok kada si na 50 metara od svog naroda, a on te vrati u njihovo gnijezdo. Uživao je da neko dršće pred njim, kazala je svjedokinja.

Adnan Hrvat, drugi svjedok Tužilaštva na ovom ročištu, rekao je da mu je 4. jula 1992. godine Rade Veselinović pretresao stan i odveo oca, za čiju sudbinu ni danas ne zna.

-Veselinović i Dragan Kićanović su odveli mog oca bez ikakvog objašnjenja. Veselinović ga je ugurao u vozilo i odveli su ga prema Hadžićima. Od tog momenta, ni dan-danas ne znam da li je živ i gdje je, ispričao je Hrvat, koji je tada imao 16 godina, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja Radetu Veselinoviću zakazan je za 12. januar 2009. godine.