Položeno cvijeće na grob heroja
1.2k

Rade Aleksić: Srđanovo ime je postalo sinonim dobrote i časti

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predstavnici vlasti u Trebinju i porodica danas su zapalili svijeće i položili cvijeće na grobu Srđana Aleksića, koji je prije dvadeset godina izgubio život, braneći prijatelja Bošnjaka od srpskih vojnika.

Srđanov otac Rade kaže da dvije decenije živi sa prazninom što je izgubio najbližeg, ali je ponosan na Srđanov ljudski gest jer je poštovao samo čovjeka, bez obzira na vjeru i naciju.

"Srđanovo ime postalo je sinonim dobrote i časti koje se poštuje, a za mene je Srđan ostao dvadestšestogodišnji mladić koji je u punoj snazi i zreloj mladosti žrtvovao život za čovjeka", ističe Aleksić nakon što je zapalio svijeću na grobu sina u Podgljivlju.

On napominje da na njegovu adresu godinama stižu poruke i pisma ljudi iz cijelog sveta koji su ponosni na Srđanovo djelo. Rade kaže da mu je mnogo važnije da djelo njegovog sina cijene njegovi sugrađani, nego da neka ulica u Trebinju nosi ime Srđan Aleksić.

"Ako moji sugrađani vole Srđana i njegovo djelo onda je on njihov. Obilježja su sporedna stvar u odnosu na osjećanja", smatra Rade.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević ističe da je ponosan na sugrađanina Srđana Aleksića koji je, kako je naveo, iako tada veoma mlad pokazao vrlinu koju rijetko ko posjeduje i žrtvovao svoj da bi spasio tuđi život.

On je rekao da će lokalna vlast razmatrati mogućnost postavljanja adekvatnog obilježja sa Srđanovim imenom.

Srđanov grob, povodom dvadesetogodišnjice od njegove smrti, posjetila je i delegacija iz Crne Gore, koji su istakli da bi uskoro i jedna ulica u Podgorici trebalo da nosi Srđanovo ime.

Tragedija se dogodila 21. januara kada je Srđan, tada dvadesetšestogodišnji mladić, prolazeći trebinjskom pijacom ugledao kako četverica srpskih vojnika maltretiraju njegovog komšiju i prijatelja Alena Glavovića.

On je pokušao da spasi prijatelja ali je od zadobijenih udaraca pao u komu i šest dana kasnije preminuo u trebinjskoj bolnici. Jedan od četverice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Alen Glavović živi i Švedskoj, ali svakog ljeta dolazi u Trebinje i obilazi Srđanov grob i njegovog oca.