BiH
16

Rad za opće dobro u ZDK donio uštedu od pola miliona KM Federaciji BiH

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo za upravu i pravosuđe dostavilo je Vladi Zeničko-dobojskog kantona informaciju o implementaciji alternativne sankcije rada za opće dobro na slobodi kojom je Federacija Bosne i Hercegovine, po osnovu izrečenih presuda na području ZDK, ostvarila uštedu veću od pola miliona KM.

Rad za opće dobro na slobodi je alternativna krivična sankcija kojom se počiniocima krivičnih djela za koja je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, uz dobrovoljni pristanak osuđenog, zamjenjuje društveno korisnim radom. Rad za opće dobro na slobodi može trajati najmanje deset radnih dana, a najviše devedeset.

U toku 2015. godine Ministarstvu za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona dostavljene su 72 presude općinskih sudova s područja Zeničko-dobojskog kantona.

Najveći broj izrečenih presuda kojima je uz pristanak osuđenog kazna zatvora zamijenjena alternativnom sankcijom rada za opće dobro na slobodi dostavio je Općinski sud u Zenici (63). Od 72 izrečene presude, izvršeno ih je 28, a 44 su vraćene sudovima zbog određenih razloga.

Čak 28 presuda vraćeno je zbog nedostatka poslodavaca kod kojih bi se izvršavala izrečena sankcija, šest iz razloga promjene adrese osuđenog, dvije presude zbog odustanka/prekida, pet presuda zbog neodazivanja osuđenih, dvije presude zbog finansijske nemogućnosti osuđenih da izvade ljekarsko uvjerenje i jedna presuda je vraćena jer osuđena osoba ima prebivalište u drugom kantonu.

"Implementiranjem 72 izrečene presude, Federacija BiH bi ostvarila uštedu od 1.755.000 KM (izrečeno je 17.500 dana, a cijena dana zatvora je 100 KM). Međutim, iz gore navedenih razloga implementirano je 28 presuda te su ostvarene uštede za Federaciju BiH, po osnovu izrečenih presuda s područja Zeničko-dobojskog kantona, u iznosu od 591.000 KM", poručili su iz Ministarstva za upravu i pravosuđe ZDK.

Izvršavanjem alternativne sankcije rada za opće dobro na slobodi, pored navedenih ušteda, postižu se i ekonomski efekti za poslodavce kod kojih se izvršava sankcija rada za opće dobro na slobodi, s obzirom na to da dobivaju radnu snagu koju ne plaćaju iz svojih sredstava.

Za 28 implementiranih presuda u 2015. godini poslodavcima su osigurana 11.752 besplatna radna sata, što po utvrđenoj vrijednosti satnice od 2,05 KM, iznosi 24.091 KM.

U narednom periodu Ministarstvo za pravosuđe i upravu planira povećati broj potencijalnih poslodavaca kod kojih bi se izvršavala navedena sankcija, vršiti obuku novih povjerenika, voditi podatke o svim presudama, raditi analize na osnovu postojeće baze podataka, izrađivati brošure i priručnike za obuku, nastaviti i uvećati aktivnosti na podizanju svijesti stručne i opće javnosti o značaju ove sankcije te vršiti medijsku promociju.

Ministarstvo za upravu i pravosuđe u ZDK je potpisalo ugovore sa više javnih preduzeća, a posebna saradnja ostvarena je sa JP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Zenica, Alba d.o.o.Zenica, JU Dom za stara lica Zenica, JKP Gradska groblja Visoko i ŠPD Zavidovići - Šumarija Visoko.