Iako budžet nije usvojen
0

Račun Livanjskog kantona nije blokiran

SRNA
Livno
Livno
Račun budžeta Livanjskog kantona nije blokiran i sve finansijske transakcije su operativne, uključujući i plate budžetskih korisnika za decembar, izjavio je predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Branko Ivković.

Ivković je u programu lokalnog radija u Livnu demantovao informaciju nekih medija da je račun Livanjskog kantona od 1. januara blokiran, jer kantonalna Skupština nije usvojila budžet za ovu godinu, niti odluku o privremenom finansiranju u prva tri mjeseca.

"Radi se o dezinformaciji i nema govora o blokadi računa kantonalnog budžeta. Sve finansijske transakcije, odnosno uplate na račun i isplate sa računa obavljaju se normalno, jer je račun budžeta likvidan i sve obaveze stvorene u prošloj godini mogu se servisirati i plaćati iz budžeta za prethodnu godinu do kraja januara naredne godine, odnosno do 31. januara", rekao je Ivković.

On je upozorio da do blokade računa kantonalnog budžeta može doći od 1. februara tekuće godinu u slučaju da kantonalna Skupština do kraja januara ne usvoji odluku o privremenom finansiranju budžetskih korisnika u prvom tromjesečju.

Prema njegovim riječima, ukoliko ta odluka ne bude usvojena do kraja mjeseca priliv sredstava po osnovu budžetskih prihoda odvijaće se normalno, ali će račun kantonalnog budžeta biti blokiran za sve finansijske transakcije, odnosno plaćanja i izdatke, uključujući i plate budžetskih korisnika.