BiH
0

Puvačić: Epidemija morbila pod apsolutnim nadzorom

FENA
Glavni federalni epidemiolog prof. dr. Zlatko Puvačić kazao je Feni da je epidemija morbila (krzamak), nedavno registrirana kod romske djece u Butmiru, stavljena pod apsolutni nadzor, a napravljen je i operativni program koji će u potpunosti smanjiti rizik širenja te bolesti ne samo u Kantonu Sarajevo (KS) nego i šire.

On je istaknuo da se prati epidemiološka situacija, utvrđene su stručne smjernice vezane za unapređenje stepena vakcinisanosti posebno romske populacije, te da nema nikakvog razloga za paniku. Ta epidemija bi trebalo da bude apsolutno eliminirana u narednih 15 dana.

Formirana je i operativna ekipa, predvođena pedijatrom i epidemiologom, koja će, u slučaju potrebe, izvršiti klinički i epidemiološki nadzor i vakcinaciju. Tako se eliminiraju svi rizici pojave i održavanja te bolesti. Aktivirani su i svi vakcinacioni punktovi u KS-u koji su opskrbljeni s dovoljno vakcina, a savjetuje se roditeljima da vakcinišu djecu u drugoj godini života koja nisu primila vakcinu protiv morbila, rubeola i paratitisa (zaušnjaci).

"Provodi se najsavremeniji nadzor i kontrola nad morbilama. Uspostavljen je link koji nam omogućava da u roku od nekoliko minuta saznamo ukoliko se pojave morbile i odmah minimizira rizik", kazao je prof. Puvačić.

Ocijenjeno je da djeca Roma nisu dovoljno vakcinisana ni u ostalim kantonima. Tako akciju vakcinisanja, sličnu ovoj u KS-u, priprema Ministarstvo zdravstva SBK i kantonalni zavod za 1.000 romske djece s tog područja. Pod apsolutnim nadzorom zdravstvene službe je i izbjeglički kamp kod Mostara gdje ima dosta romske djece.

Izvor infekcije morbila koja se nedavno pojavio među romskom djecom u sarajevskom naselju Butmir, sredini u kojoj je bilo vakcinisano tek deset posto djece, uzrokovala su nevakcinisana romska djeca koja su bila u Italiji. Inače, morbile spadaju u najinfektivnije bolesti, a u posljednjih godinu dana predstavljaju problem i u mnogim evropskim zemljama.