BiH
270

Putujući Cvijet Srebrenice ugostili u Parlamentu Slovenije

Klix.ba
Parlament Republike Slovenije u četvrtak, 9. jula 2015. godine ugostio je putujući Cvijet Srebrenice.

Predsjednik Parlamenta dr. Milan Brglez primio je organizatore memorijalnog projekta "8372 živa sjećanja", predstavnike Zavoda Averroes i Pogreb nije tabu. Tom prilikom u ime organizatora Cvijet Srebrenice predala mu je Ela Porić.

Upisao se i u knjigu koja prati Cvijet, a zapisao je sljedeću poruku: "Spomen na nedužne žrtve je opomena, solidarnost sa njima nada".

U sklopu 10. redovne sjednice predsjednik Parlamenta održao je govor povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Između ostalog je rekao: "Srebrenica ostaje velika crna mrlja naših generacija - mrlja, koja nas opominje na lažna obećanja nakon Drugog svjetskog rata i na najgore greške i nedostatke politički nestabilne ali ipak ne nemoćne međunarodne zajednice. Evropski parlament danas usvaja već treću rezoluciju prilikom obilježavanja tragičnih događaja u Srebrenici. Tom izrazu suosjećanja i solidarnosti u ime Parlamenta Republike Slovenije pridružujem se i sam."

Nakon govora u glavnoj sali Parlamenta održana je minuta šutnje.

Organizatori memorijalnog projekta obezbijedili su 90 cvjetova za sve poslanike Parlamenta Republike Slovenije. Tom prilikom Cvijet Srebrenice uručen je i predsjedniku Vlade dr. Miri Cerarju i ministru za vanjske poslove Karlu Erjavcu.

U subotu, 11. jula 2015. godine, u Ljubljani će se održati mirna šetnja sa jastučićima kojima Žene Srebrenice kruže kontinuirano već dvadeset godina Tuzlom. Ove godine po prvi put jastučići će preći granice BiH i biti dio multietničke kolone koja zagovara mir, slobodu, dostojanstvo i poštivanje osnovnih ljudskih prava. Prema dosadašnjim procjenama kolonu će sačinjavati blizu hiljadu ljudi.