BiH
0

Putovanje po Evropi za studente

Sarajevo-x.com
Studenti iz BiH u dobi od 18 do 25 godina, koji trenutno studiraju na nekom od univerziteta u našoj zemlji, mogu se prijaviti za učešće u projektu organizacije European Rails of Peace koji studentima iz BiH, Srbije i Kosova nudi mogućnost upoznavanja vršnjaka iz ovih i drugih evropskih zemalja.

U okviru projekta obezbijeđena je: jedna besplatna Inter-Rail karta u trajanju od 30 dana (od polovine jula do polovine avgusta 2009.), jedna karta za voz od mjesta prebivališta do granice (Inter-Rail karte ne važe u državi prebivališta), jedna besplatna šengen viza u trajanju od 30 dana, te smještaj i hrana tokom dana sastanaka i seminara.

Ovaj putujući projekat osnovni fokus ima na promovisanju interktulturalnog dijaloga i svijesti o Evropi i Evropskoj uniji među mladima iz različitih etničkih zajednica. Inicijativa projekta je promovisati djelovanje interkulturalnog dijaloga, zatim mir na Balkanu, svijest o Evropi i mogućnosti putovanja mladih. Naglasak će također biti na dijelu putovanja u kojem će učesnici vozom zajedno putovati do mjesta sastanka, saopšteno je.

U prvom dijelu projekta (druga i treća sedmica jula) svi učesnici će se sastati u Italiji i Holandiji. Tokom ovih sastanaka, imat će prilike da prevaziđu predrasude i stereotipe, da rade u grupi i razvijaju nove projekte, i da razgovaraju na teme kao što su sjećanje i pomirenje, ograničeo kretanje, poštovanje prema različitostima, europskom identitetu i ostalom. Za drugi dio projekta predviđeno je da učesnici sami organizuju putovanje vozom po Evropi.

Krajnji rok za predaju aplikacije je 9. juni 2009. Iz BiH će biti izabrano osam studenata. Prijava za projekat može se preuzeti sa stranice www.europeanrailsofpeace.eu, ili je možete dobiti putem zahtjeva za aplikaciju koje šaljete na mailove: [email protected] i [email protected].

Popunjene aplikacije se najkasnije do 9. juna 2009. godine trebaju poslati na mail: [email protected].