Zarobljeni u nekoliko vozila
0

Putnicima na Tjentištu u pomoć idu mještani

FENA
Uprava Civilne zaštite Republike Srpske saopćila je večeras da su na putu od Nacionalnog parka Tjentište prema Gacku snijegom "zarobljeni“ autobus, sanitetsko vozilo Općine Nevesinje i nekoliko vozila, do kojih još nije moguće doći.

"Večeras će se mještani probiti do osmero ljudi koji su ovdje od prethodne noći i dovesti ih do kuća koje su udaljene 1,5 kilometar, gdje će biti smješteni“, stoji u vanrednom izvještaju Civilne zaštite RS.

I dalje je najteža situacija na Sokocu. Večeras će Civilna zaštita prevesti humanitarne pakete i konzerve na Sokolac da bi, u slučaju potrebe, Helikopterskim servisom predsjednika RS-a bili dostavljeni stanovništvu ugroženom snježnim nepogodama.

Na području općine Kalinovik svi putevi su i dalje neprohodni, a na području Han-Pijeska neprohodni su lokalni putevi.

Zbog intenzivnog snijega i jakih udara vjetra i smetova, čišćenje putnog pravca Šipovo-Strojice-Novo Selo-Kupres je otežano. Na području općine Kneževo ima problema u odvijanju saobraćaja, jer još nije raščišćen put prema Imljanima. Na platou Manjače, na području Mjesne zajednice Sitnica u općini Ribnik puše jak vjetar koji stvara smetove, tako da ekipe zimske službe neprekidno raščišćavaju snijeg.

U općini Šekovići je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće. Svi regionalni i magistralni putevi na području ovog odjeljenja su prohodni, iako se saobraća otežano, dok je veliki broj lokalnih puteva blokiran.

I u općinama Berkovići, Istočni Mostar i Nevesinje proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće.

Magistralni put u općini Trnovo i dalje je neprohodan. Prema informacijama Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, danas poslijepodne njihovi pripadnici uspjeli su se probiti kroz lavinu do pet osoba koje su od prošle noći bile zarobljene u mjestu Kijevo, općina Istočna Ilidža. Nakon što su evakuirani, redovne službe nastavile su raščišćavanje putne komunikacije.

U općini Pale uspostavljen je saobraćaj prema Jahorini, a iz Podgraba je terenskim vozilom uspješno evakuisan jedan pacijent (hitan slučaj).

Na području općine Foča svi koji su bili odsječeni lavinom u Tuhaljima sigurno su evakuisani i prihvaćeni da se okrijepe.

Još je neprohodan regionalni put Sumbulovac - Hreša u općini Istočni Stari Grad. U općini Istočno Novo Sarajevo neprohodni su putevi prema naseljima Petrovići, Tvrdimići i Miljevići.

Na području Banje Luke svi magistralni i regionalni putevi i gradske saobraćajnice su prohodni. Ekipe zimske službe počele su raščišćavanje sporednih i nekategorisanih puteva.

I na području Doboja prohodni su svi putni pravci, uključujući i lokalne puteve, ali se otežano saobraća.

Na cijeloj teritoriji Republike Srpske snabdijevanje električnom energijom i vodom je uredno, a PTT saobraćaj funkcioniše bez problema. Samo je dalekovod koji napaja rudnik Boksit u općini Milići i dalje u prekidu. Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i u toku je otklanjanje kvara.

Općini Šekovići, koja spada u red izrazito nerazvijenih, je potrebna pomoć u mehanizaciji i gorivu ili u novcu.

Civilna zaštita RS-a saopštava da prati stanje na ugroženom području i preduzima mjere iz okvira svoje nadležnosti, o čemu će i dalje izvještavati, a u slučaju da se ugrožene lokalne zajednice ne budu mogle same suprotstaviti snježnoj nepogodi, bit će zatražena šira pomoć Republike Srpske.