BiH
0

Putin želi dijalog s Iranom prije samita G-8

FENA/AFP
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da želi "dijalog" s Teheranom o novim prijedlozima šest velikih sila o iranskome nuklearnom programu prije samita G-8 koji treba da se održi od 15. do 17. jula u Sankt Peterburgu.

"Volio bih pokrenuti dijalog s Iranom prije početka susreta lidera G-8 u Sankt Peterburgu", rekao je Putin direktno odgovarajući pred TV kamerama na pitanja novinara.

Ruski predsjednik je dodao kako bi bilo pravedno da se iranski nuklearni dosje vrati "pred Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA)", ukoliko Iran "povoljno" odgovori na prijedloge velikih sila - SAD-a, Velike Britanije, Rusije, Kine, Francuske i Njemačke, radije nego da se ta tematika razmatra pred Vijećem sigurnosti UN-a.

"Iransko rukovodstvo se izjasnilo da je spremno na dijalog te da će na ponudu velikih sila odgovoriti u augustu", rekao je Putin iznoseći pritom svoje zapažanje "da bi to moglo biti i ranije".

"Nadam se da će Iran slijediti preporuke koje su mu date", insistirao je ruski predsjednik.

"Nedjelotvorno je čekati beskonačno, ali je još nedjelotvornije ući u ćorsokak iz kojeg se ne vidi izlaz. Ne bih prejudicirao događaje govoreći o sankcijama, već bih se radije usredotočio na prijedloge", rekao je Putin.

On je ponovio poznati stav Moskve prema kojem Iran "ima pravo koristiti modernu tehnologiju u nuklearnom domenu - pod kontrolom međunarodnih organizacija i "bez prijetnji sporazumu o neširenju nuklearnog oružja".