BiH
0

Put u Evropu nema alternativa

FENA
Bosnu i Hercegovinu svega nekoliko sedmica dijeli od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

"Ovo će biti prvi ugovorni odnos između BiH i EU i prvi pravi korak u procesu integriranja. Procesu u kome nema prečica, rekao je danas šef delegacije evropske komisije u BiH ambasadar Dimitris Kourkoulas na svečanosti koja je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održana u povodu 9. maja, Dana Evrope.

Kourkoulas je, međutim, upozorio da će ovo napredovanje zavisiti od političke vizije onih koji donose odluke i od opće volje bh. društva da promovira evropske vrijednosti. Dakle, do napredovanja će doći samo kroz djelovanje BiH - njenog parlamenta, njene vlade i njenih političkih vođa. Napredovanje će jednako zavisiti od djelovanja građanskog društva, medija, poslovne zajednice i društva u cjelini, naglasio je Kourkoulas.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kazao je u svom obraćanju da BiH može naučiti mnogo iz procesa evropskog povezivanja.

"Upravo su unutar Evrope sukobi zamijenjeni razgovorima, dominacija jednih je zamijenjena ravnopravnošću svih, nametanje rješenja zamijenjeno kompromisom. Sve su to lekcije koje moramo primijeniti kod nas i uvjeren sam ukoliko ih primijenimo BiH će do Evrope stići prije nego što mnogi misle", kazao je Špirić.

On je dodao da za ispunjavanje uvjeta za približavanje BiH Evropskoj uniji i uvođenje evropskih standarda nema altarnativu.

"Bez ulaska u EU BiH ne može uspjeti. Sa zadovoljstvom mogu reći da iz današnje perspektive uspjeh evropske ideje je očigledan", kazao je Špirić.