Životna priča
0

Put štićenika Doma Bjelave do prestižnog fakulteta u Velikoj Britaniji

Sarajevo-x.com
Oggi Tomić, 22-godišnji Sarajlija odrastao je u Dječijem domu Bjelave, a sada živi i studira u Velikoj Britaniji. Ljubav prema fotografiji odvela ga je na studije na prestižni fakultet za dokumentarni film i fotografiju na Univerzitetu Wales u Newportu. U razgovoru za naš portal, ovaj perspektivni mladić govori o svome putovanju iz Doma Bjelave do Velike Britanije.

"Od 1993. godine živio sam i odrastao u Dječijem domu Bjelave. Moj put iz doma Bjelave ka Velikoj Britaniji počeo je davne 2000. godine zahvaljujući nevladinoj organizaciji 'Hope and Homes for Children' iz Engleske koji su mi pomogli da dođem i studiram engleski jezik na Cambridge Language and Activity Courses. Od mog prvog dolaska u Veliku Britaniju, uvijek sam imao u srcu nešto što mi je govorilo da želim da ostanem u Britaniji i da nastavim svoje studiranje jer imam veliku ljubav prema učenju stranih jezika kao sto su engleski, španski itd. Nakon nekoliko godina od mog dolaska na Cambridge, odlučio sam produžiti svoje školovanje. Tada sam se uz veliku podršku svojih prijatelja upisao na jedan od prestižnih fakulteta za medije gdje trenutno studiram“, kazao nam je Oggi.

Najznačajniji radovi ovog talentiranog mladića su crno-bijele fotografije.

[SLIKA]2[/SLIKA]"Kada sam imao samo trinaest godina, još kad sam bio u Domu, počeo sam razvijati interesovanje za fotografije. Godine1997. 'Hope and Homes for Children' je doveo fotografa Chris Lesliea da štićenike Doma pokuša naučiti i zainteresovati za fotografije i forotgrafisanje. Ja sam jedan od uspješnijih iz njegovog projekta i imao sam već nekoliko izložbi u Londonu, New Yorku i Sarajevu. Jedna od mojih fotografija je izrađena u veliki poster koji se također našao u Victoria London Underground 2000. godine“, objašnjava Oggi.

Kao bivši štićenik Dječijeg doma Bjelave, Oggi kaže su mu najveća inspiracija djeca koja žive u sličnim ustanovama, a cilj mu je da pomogne djeci bez roditelja. "Ja znam šta znači odrastati bez roditelja i znam kako se ta djeca osjećaju“.

[SLIKA]1[/SLIKA]Oggi je trenutno na drugoj godini studija, a kaže da su mu uzori fotograf Chris Leslie i režiser dokumentarnih filmova Michael Winterbottom koji je 1997. godine režirao dokumentarac "Welcome to Sarajevo“.

O povratku u BiH Oggi trenutno ne razmišlja jer, kako kaže, u Velikoj Britaniji ima mnogo ljepši i ispunjeniji život, ali nekada namjerava napraviti dokumentarni film o svojoj domovini.

"Imam velike planove kada je u pitanju snimanje dokumentarca o BiH. Trenutno radim na jednom dokumentarnom filmu o institucijama za djecu bez roditeljskog staranja na Balkanu koji govori o iskustvima djece i njihov put iz institucija ka njihovim starateljskim porodicama. Film će biti jako važan za projekt kojim se namjerava pomoći štićenicima institucija za nezbrinutu djecu da se smjeste u porodice gdje će, po mom mišljenu, imati mnogo bolji i ljepši život. Iskreno nadam da će ovaj film u suradnji sa Hope and Homes for Children doprinijeti mnogo Sarajevu i djeci koja tamo žive bez roditeljskog staranja“, naglasio je Oggi.

Nakon okončanja studija Oggi namjerava svoju karijeru započeti u medijima jer smatra da će biti u stanju da usavrši svoje talente i tako doprinese tom društvenom segmentu.