Sarajevska izletišta
0

Put prema Čavljaku niko ne čisti, niti će čistiti

Sarajevo-x.com
U programu zimskog održavanja cesta na području Općine Stari Grad za sezonu 2009./2010. nije predviđeno održavanje dionice od Barica do Čavljaka. Zbog toga će brojni građani Sarajeva ostati uskraćeni za odlazak na jedno od omiljenih izletišta koje se nalazi samo devet kilometara od centra grada.

Prema riječima Nedžada Fetahovića, domaćina planinarskog doma na Čavljaku, članovi planinarskog društva 'Džemal Bijedić' ogorčeni su činjenicom da su KJKP Rad i Općina Stari Grad odlučili ne čistiti dionicu od Barica do Čavljaka.

"Ovom odlukom, u periodu kada se otvara turistička zimska sezona u gradu, mnogim građanima, izletnicima, planinarima te ostalim ljubiteljima prirode uskraćena je mogućnost dolaska u vrijeme vikenda i za predstojeće praznike. Neki od njih nisu u mogućnosti otići na neka naša veća izletišta, Bjelašnicu ili Igman, a izletište Čavljak je naše najbliže gradsko izletište, udaljeno samo devet kilometara od centra grada", stoji u pismu planinarskog društva 'Džemal Bijedić' koje je prolsijeđeno našoj redakciji.

Kako nam je rekao Ahmed Đipa, portparol KJKP Rad, to preduzeće navedenu dionicu ne čisti zato što je Općina Stari Grad izostavila iz programa. On je napomenuo da su općine investitori radova, a KJKP Rad izvođač.

U odgovoru koji smo dobili iz Službe za komunalne poslove i investicije Općine Stari Grad, stoji da je u zimskoj sezoni 2009/10. godina došlo do smanjenja sredstava u budžetu Općine Stari Grad predviđenih za ove namjene, a istovremeno i do povećanja cijena izvođača radova na zimskom održavanju, tako da je odlučeno da se navedena dionica ove godine ne uvrsti u program zimskog održavanja.

Planinarsko društvo Džemal Bijedić i planinarsko društvo Centar te više od 500 planinara, apeluju na nadležne institucije u gradu da ovaj problem riješe, te omoguće Sarajlijama pristup Čavljaku.