BiH
0

Put BiH prema EU tema prvog zvaničnog susreta Lajčaka sa članovima Predsjedništva BiH

FENA
Novi visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak danas je imao prvi zvanični susret sa članovima Predsjedništva BiH s kojima je razgovarao o putu Bosne i Hercegovine prema EU.

Lajčak je nakon susreta kazao kako je sa članovima državnog predsjedništva razgovarao o zadacima koje BiH na tom putu treba ispuniti, te je istaknuto da je nužno zajednički raditi na poboljšanju atmosfere u zemlji.

-Zajednički ćemo raditi na tome da Evropa bude više prisutna u BiH i da se zemlja brže kreće prema evroatlantskim integracijama, izjavio je Lajčak.

Konstatirao je kako postoje različiti pogledi članova Predsjedništva BiH o određenim pitanjima, ali je naveo da je razgovor s njima "bio dobar i ozbiljan".

Zajednički je ocijenjeno kako na svim pitanjima postoji velika šansa da u narednom periodu budu ostvareni konkretniji rezultati.

Lajčak je najavio i nove detaljnije razgovore sa članovima bh. predsjedništva kako bi se dogovorili o tome šta treba uraditi da, kako je kazao, iz BiH što prije izađe jedan pozitivan signal prema Evropi i svijetu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je kako je put BiH prema EU jedna od najvažnijih stvari za koje se treba opredijeliti prilikom ovog prvog susreta.

Podsjetivši na činjenicu da su članovi Predsjedništva imali različit pristup o produženju mandata visokog predstavnika, Radmanović je naveo kako su sva trojica danas zaželjeli Lajčaku uspješan rad, smatrajući da je to od interesa za BiH.

-Saglasni smo da mi ustvari radimo isti posao, a to je put reformi u BiH koje će građane dovesti do EU, riječi su Nebojše Radmanovića.

Miroslav Lajčak je danas zvanično preuzeo dužnost visokog predstavnika i specijalnog predsatavnika EU od Christiana Schwarza-Schillinga koji je ovu dužnost obavljao proteklih 17 mjeseci.