BiH
0

Pustolovna trka "Urban challenge" po prvi put u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U subotu, 9. jula, poslije Zagreba i Ljubljane u Sarajevu će se po prvi put održati Dukat Urban Challenge Sarajevo 2005. Riječ je o jedinstvenom sportsko-turističkom spektaklu - urbanoj pustolovnoj utrci gdje se do sada prijavilo 16 inostranih i 6 ekipa iz Bosne i Hercegovine.

Utrka će ugostiti najizdržljivije i najkompletnije sportaše današnjice raspoređene u dvije težinske kategorije koji će tokom 10 sati utrke savladavati gotovo 90 kilometara najatraktivnijih destinacija grada Sarajeva - stara jezgra grada, korito rijeke Miljacke, kao i okolinu Sarajeva – planine Bjelašnicu, Igman, i rijeku Bosnu, dok će slabija kategorija savladavati stazu od 12 km tokom 3 sata utrke. Takmičari će se suprotstaviti izazovima brdskog bicikla, planinarenja, orijentacije po gradu i spuštanja niz alpinističko uže, te različitim zadacima kao što su orijentacija po istorijsko-kulturnoj jezgri grada, snalaženje javnim prevozom i sl.

Kako su pustolovne utrke usko vezane sa ekološkom svijesti čovjeka, svaka od utrka nosi ekološku poruku i ekološki projekt. Ovogodišnji učesnici Dukat Urban Challenge-a prije samog starta utrke očistit će, zajedno sa organizatorima, rijeku Miljacku od otpada na potezu od mosta kod Vijećnice pa sve do Skenderije. Utrka ima za cilj predstaviti grad Sarajevo kao evropsku metropolu i destinaciju koja može pružiti usluge i zadovoljstva u svim segmentima interesa: od kulture, tradicije i istorije do turizma, zabave, rekreacije i sporta.

A svi koji završe utrku dobit će i nagradu: burek i ćevape, a sve začinjeno Dukatovim proizvodima. Više informacija o utrci možete naći i na www.sarajevo-challenge.com