BiH
4

Pusti i ugroženi domovi: Mještani Kule i danas strahuju od klizišta

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Poplave koje su pogodile našu zemlju sredinom maja, pokrenule su i brojna klizišta, a jedno od većih zabilježeno je i u mjestu Kula na području Babina u blizini Zenice.

Više od mjesec dana mašine su raščišćavale put, a radnici su radili na kanalisanju voda, kako ne bi nastala veća šteta. U klizištu koje je pogodilo ovo selu, srušena je jedna kuća, a više domaćinstava je i danas ugroženo, te se zbog toga mještani ne namjeravaju vratiti.

Putna komunikacija Zenica - Babino više od dvije sedmice se odvijala alternativnim pravcem, a danas se radi na raščišćavanju putnih prilaza kućama koje se nalaze u podnožju klizišta.

Ekipa Klix.ba nije zatekla nikoga od mještana u domovima područja pogođenog klizištem, a u razgovoru sa radnicima koji rade na raščišćavanju puta, saznali smo da još uvijek klizište nije u potpunosti sanirano, te da sa novim kišama prijete i mogući novi odroni.

Proteklih dana zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine u federalni ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević potpisao je sa načelnicima općina Vareš, Zenica i Čelić ugovore o dodjeli sredstava namijenjenih hitnoj sanaciji klizišta, tako će svaka od tri općine sa kojima su potpisani ugovori dobiti po 441.333 KM.