BiH
12

Pušteno u probni rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama

Klix.ba
Foto: KJKP ViK
(Foto: KJKP ViK)
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama pušteno je u probni rad. Nakon završetka građevinskih radova na postrojenju i otvaranjem rajlovačkog kolektora počela je faza testiranja dijela ulaznih građevina, grubih rešetki i pumpi postrojenja.

Njegovim puštanjem u funkciju trebalo bi se smanjiti zagađenje vode iz Miljacke i Bosne i unaprijediti efikasnost mreže za prikupljanje otpadnih voda.

Benjamin Kardaš člana tima za za implementaciju projekta "Otpadne vode Sarajeva", naglasio je da se radi o fazi koja podrazumijava puštanje manjih količina otpadnih voda iz razloga izbjegavanja eventualnih incidentnih situacija.

"U početnoj fazi, brana koja se nalazi na ulaznoj komori je podignuta 15 centimetara, s ciljem izbjegavanja naglog priliva vode i otpada. Nakon kontrole rada svih elemenata pristupilo se podizanju brane na ulaznoj komori za 50 cm, čime je omogućeno propuštanje veće količine otpadnih voda. Inače sam proces testiranja je protekao bez problema", izjavio je Kardaš.

Probni rad, shodno potpisanom ugovoru, traje do 31. jula 2016. godine kada će postrojenje biti stavljeno u puni pogon pod nadzorom Izvođača radova JV Unioninvest - Passavant u trajanju od jedne godine.

Podsjećamo, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu prečistač otpadnih voda je većim dijelom uništen, tako da u proteklom periodu nije postojao nikakav tretman otpadnih voda u Kantonu Sarajevo.