BiH
117

Pušten u rad rezervoar "Donji Mihaljevići" - gradska voda za stanovnike Dobroševića i Bojnika

FENA
Svečanim puštanjem u rad rezervoara za vodu "Donji Mihaljević" u Dobroševićima danas je ozvaničen završetak izgradnje sistema vodosnabdijevanja naselja Dobroševići i Bojnik.

Riječ je o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata Općine Novi Grad Sarajevo, čija je vrijednost 8,3 miliona KM, a čijim su puštanjem u rad stanovnici navedenih naselja konačno u svojim domovima dobili gradsku vodu.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić rekao je da je danas veliki dan za stanovnike naselja Dobroševići i Bojnik, koja su najvećim dijelom izgrađena nakon rata i ranije nisu imala vodovodni sistem.

  • Izgradnja vodovodnog sistema, koji podrazumijeva dva rezervoara s ukupno 4.000 kubika vode, dvije pumpne stanice, dovodni sistemi cjevovoda i distributivnu mrežu, trajala je sedam godina. Do kraja ove godine na gradski vodovodni sistem bit će priključeno oko 1.000 domaćinstava - precizirao je Efendić.

Obzirom da se stanovništvo ovih novogradskih naselja godinama suočavalo s problemima nedovoljnog snabdijevanja vodom, Općina Novi Grad je prije dvije godine radila na poboljšanju vodosnabdijevanja iz lokalnih vodovoda, tako da u proteklom periodu nije bilo većih problema s vodosnabdijevanjem.

Međutim, realizacijom ovog projekta građani dobijaju gradsku vodu, odnosno priključeni su na gradsku vodovodnu mrežu kao i građani ostatka Sarajeva.

Kapacitet rezervoara je do 5.000 priključaka, tako da će se na gradsku vodovodnu mrežu moći priključiti i objekti koji se budu građeni u budućnosti gradili u ovim naseljima.

Kako je kazao predsjednik Savjeta MZ "Dobroševići" Ismet Žiga, izgradnja gradske vodovodne mreže od životne je važnosti za mještane Dobroševića i Bojnika, jer su ranijih godina imali velikih problema s vodosnabdijevanjem.

  • Stanovništvo se vodom snabdijevalo s dva lokalna vodovoda, a u sušnim periodima dolazilo je do nestanka vode. Ljudi su mjesecima bili bez vode, tako da nam je Općina izlazila u susret dopremajući vodu u cisternama. Novoizgrađeni rezervoar zadovoljit će potrebe stanovništva u narednih 30-tak godina - rekao je Žiga i zahvalio Općini Novi Grad, saopćeno je iz Pres-službe Općine.