BiH
84

Pušten Mario Sušac koji je pretukao Slavu Kukića!

Piše: F.V.
Slavo Kukić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Slavo Kukić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak potvrdio je za Klix.ba da je tužilac Tužilaštva HNK pustio na slobodu Marija Sušca koji je izvršio napad na prof. dr. Slavu Kukića u ponedjeljak popodne.

"Tužilac je saslušao napadača. Tom prilikom napadač je priznao izvršenje krivičnog djela, a tužilac je procijenio da, s tim u vezi, nema osnova za zadržavanje, pa je istog pustio", kazao je za Klix.ba Bošnjak, potvrđujući da je policija svoj dio posla obavila.

Za sutra je, prema riječima Bošnjaka, zakazano raspoznavanje napadača.

No, s druge strane, tužilac Mirko Miličević za Klix.ba tvrdi suprotno. Prema njegovim riječima, Sušac se predao policiji koja je od njega i uzela iskaz. Tom prilikom je on priznao napad na profesora Kukića.

Miličević je rekao za Klix.ba kako on napadača uopće nije saslušao!

Nadalje, pojasnio je da je o svemu samo usmeno informiran i da još uvijek nije dobio izvještaj, odnosno iskaz i materijalne dokaza vezane za napad na Kukića.

"Da, praktično njega je pustila policija... Na svoju ruku ", istakao je Miličević.

Na našu konstataciju da tužilac, ipak, ima nadležnost da predlaže sudu pritvor, Miličević je odgovorio kako je to tačno, ali da prema saznanjima koje on ima, uopće "nema osnova za zadržavanje te osobe" jer se u slučaju napada na Kukića radilo o lakšim tjelesnim povredama, a izvršitelj je priznao djelo. U takvim situacijama, rekao je, nije praksa da se određuje pritvor.

Prema njegovim saznanjima, Kukiću je razbijena glava ali nije bilo lomova, odnosno teških povreda.

Tužitelj Miličević je potvrdio da će sutra biti izvršeno raspoznavanje, jer je odgodu susreta sa napadačem tražio sam profesor Kukić.

Sušac, inače iz Bijelog Polja kod Mostara, je uposlenik jedne od poznatijih zaštitarskih agencija iz Mostara. On je Kukića napao, navodno, zbog kritičkih izjava u vezi s dočekom osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

Prema neslužbenim informacijama, pritisak na Sušca da se preda izvršio je vlasnik zaštitarske agencije u kojoj je on radio, a da bi se isključila bilo kakva povezanost napada s tom agencijom.

Sušac je otac mladića čiji su ključevi od vozila pronađeni na mjestu napada.