Međunarodni dan mira
0

FOTO+VIDEO / Puštanjem golubova iz Sarajeva poslana poruka mira

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mirovne aktivističke organizacije pod okriljem neformalne Mreže za izgradnju mira, podržane od Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID), danas su ispred Katedrale u Sarajevu obilježili Međunarodni dan mira pod nazivom "Mir počinje osmijehom".

Nizom aktivnosti mladi volonteri i članovi nevladninih organizacija poslali su poruku mira i pozvali sve građane i građanke Bosne i Hercegovine na mir, suživot i razumijevanje. Akcije su organizirane u 12 gradova širom BiH.

"Posebno je važno da se ovaj dan obilježi u BiH zbog svega što se u prošlosti događalo. Raduje nas činjenica da je oko 100 nevladinih organizacija odlučilo da učestvuje i radi na promoviranju mira i suživota u BiH. Bitno je da građani ovim putem vide da mi imamo mnogo više onog zajedničkog i stvari koje nas spajaju nego različitosti", kazala je Sumka Bučan iz organizacije Care International.

Cijelu manifestaciju obilježili su i biciklisti Kluba ekstremnih sportova iz Vareša, koji su rano jutros krenuli iz kraljevskog grada Bobovca, kako bi u Sarajevo donijeli simboličnu "Zakletvu mira". Ispred gradske Katedrale dočekao ih je i David Barth, direktor USAID-a, nakon čega je upriličeno čitanje zakletve i puštanje golubova mira.

"Ovo je veoma važno okupljanje za ljude koje žele vidjeti mnogo mirniju i stabilniju budućnost BiH. Mi smo ponosni što možemo biti partner ovakve manifestacije i pomoći ovim organizacijama u uspostavljanju mira i bolje budućnosti", naglasio je Barth.