BiH
18

Pusić: Nismo pričali o BiH, o njenoj integraciji u EU sljedeći put

Piše: E. G.
Vesna Pusić (Foto: Anadolija)
Vesna Pusić (Foto: Anadolija)
Vijeće ministara vanjskih poslova Evropske unije danas je održalo sastanak na kojem je trebalo biti govora i o Bosni i Hercegovini. Međutim, prema riječima Vesne Pusić, ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatske, o našoj zemlji se nije mnogo govorilo.

Na današnjem sastanku se najviše govorilo o Ukrajini i o referendumu na Krimu. Pusić, odnosno Hrvatska, je još krajem prošle godine predložila utvrđivanje specifičnog procesa evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu, a to je tražila i Slovenija. Novi odnos EU prema BiH, u skladu s predloženim, podrazumijevao bi poseban kandidatski status za BiH kao zemlju koja veoma kasni u procesu pridruživanja. Prema tom prijedlogu napredak BiH ka EU bi trebao biti direktno povezan s napretkom unutrašnje politike i efikasnosti administracije. Pitanja poput Sejdić-Finci o kojima se ne može postići dogovor bila bi ostavljena za kasnije i rješavala bi se tokom samog procesa približavanja EU.

"Nažalost nije ostalo vremena za razgovor ni o jednoj drugoj tački dnevnog reda koja je bila predviđena za danas. Visoka povjerenica Catherine Ashton je samo nabrojala teme koje su trebale biti na dnevnom redu, uključujući i BiH. Međutim, naša inicijativa je nešto što je trajni projekat i o čemu će se razgovarati i u okviru Evropskog vijeća, kao i u našoj regiji te sa nekima od država članica EU. Svakako ono što se već danas može reći je da je ta potreba da se definira drugačiji i proaktivniji pristup BiH, apsolutno prepoznat i uhvatio je korijen. Na nama svima je da osmislimo najefikasniji i najracionalniji pristup i tu je hrvatski prijedlog doprinos tome i mi se nadamo da će se sve zemlje ukuljučiti te da ćemo na kraju izaći sa jednom efikasnom i jasno definiranom strategijom za BiH, a koja će imati proaktivni pristup. Ona ni na koji način neće snižavati kriterije, upravo obrnuto, ali će Evropska unija zauzeti proaktivni stav u saradnji sa BiH da može postići te kriterije, umjesto da samo visoko postavi letvicu i čeka da se nešto dogodi. To je zapravo bit našeg pristupa. Sa BiH treba aktivno raditi", kazala je Pusić.

Na pitanje novinara podrazumijeva li taj proces i definiranje unutarnjeg uređenja BiH, ministrica Pusić je kazala da bi ukupni rezultat pregovora trebao biti to kako će BiH izgledati u svom unutarnjem uređenju.

"O strategiji pristupa EU Bosni i Hercegovini mislim da ćemo se dogovoriti još za ove Komisije (Evropska komisija op. a.). Sljedeći mjesec bi trebali biti zaključci o BiH, a nakon toga nastavljamo definiranje broj poglavlja te ostala mjerila ili poglavlja. To je posao gdje države članice mogu sugerirati mjere i rješenja, a Komisija definira okvir", kazala je Pusić.