BiH
0

Pusić: BiH neće biti sniženi kriteriji za članstvo u EU

Anadolija
Vesna Pusić (Foto: FENA)
Vesna Pusić (Foto: FENA)
Ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je kako je zadovoljna da je na sjednici Vijeća za vanjske poslove Europske unije u ponedjeljak prihvaćena inicijativa za promjenu pristupa u europskom putu Bosne i Hercegovine. Riječ je o inicijativi za promjenu uvjeta postavljenih pred BiH za proces napredovanja prema kandidaturi, a onda u perspektivi, i prema članstvu u EU.

Pusić je izjavila kako su temeljem upravo hrvatske inicijative ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke pokrenuli prijedlog da se nakon izbora u BiH ne snižavaju kriteriji za članstvo, ali da se omogući da ti kriteriji budu dostižni i mogući za ispuniti.

"Prošlo je četiri godine u kojima su kriteriji bili isti, ali pomaka nije bilo, i zbog toga je naš prijedlog uključivao pretvaranje nekih preduvjeta za napredovanje, odnosno za početak samog procesa, u sami dio procesa i mijenjanje tzv. pasivne uvjetovanosti u aktivnu. Drugim riječima, davanje aktivne uloge i europskim institucijama i državama članicama u suradnji s institucijama i vodstvom BiH u ispunjavanju neophodnih kriterija da bi u mandatu ove vlade došli do kandidacijskog statusa za članstvo u EU“, izjavila je ministrica Pusić.

Šansa za BiH

Naglasila je kako je Hrvatska svesrdno podržala transformaciju ovog prijedloga kroz fazu inicijative u ono što je on postao danas, a to je politika EU prema BiH, kazala je, i prema njenoj europskoj perspektivi.

"Smatram da je to  neobično važan korak i da je to velika šansa za BiH i velika šansa za stabilizaciju ovog dijela Europe. Dodatno je naglašen hrvatski interes s obzirom na to da je država članica iz ovog dijela Europe“, kazala je Pusić i dodala da postoji spremnost i pozitivne reakcije od strane novoizabranih dužnosnika u BiH prema toj inicijativi, jer ona zahtijeva, rekla je, vrlo aktivnu ulogu sa strane BiH.

Izjavila je kako su neki od pripremnih dogovora već obavljeni ili upravo traju unutar BiH, a novi pristup nazvala je optimističnijim i realnijim.

Pusić je pojasnila kako je prva točka inicijative preuzimanje pisane obveze od strane čelništva BiH, a vezana je uz reforme koje su dio ovog procesa. Na sastanku u ponedjeljak je predloženo da ta pisana obaveza postane dio vladinog programa i da bude izglasana u novom sazivu parlamenta, što je prihvaćeno od Europskog vijeća za vanjske poslove.

Ministrica je istaknula kako nova visoka povjerenica EU za vanjske poslove Federica Mogherini „preuzima osobnu odgovornost za taj proces i u skoro vrijeme će posjetiti BiH“.

Stav Rusije o BiH privukao pažnju

Pusić je izjavila kako je pažnju na Vijeću Europe privukla činjenica da je Rusija prvi puta nakon 2005. tražila da se iz Rezolucije Vijeća sigurnosti o situaciji u BiH, koja se donosi svake godine, izbaci stav o euroatlantskoj perspektivi i europskom putu BiH, s argumentacijom da to nije tema Vijeća.

"No, to nije usvojeno, a Rusija nije uložila veto, nego je ostala suzdržana“, kazala je Pusić i dodala: "To je prvi put da se bilo gdje dovodi u pitanje euroatlantska perspektiva BiH,  pokazuje promjenu u stavu Rusije te je pažnja na mjestu.“

Kazala je kako su se sva tri nova člana Predsjedništva BiH javno deklarirali za europski put BiH, te da se donose odluke koje znače spremnost za suradnju sa europskim institucijama. Riječ je o odlukama vezanim uz napredovanje u članstvo u NATO-u (registracija vojne imovine), olakšanje donošenja odluka na nivou države o europskim integracijama.

Nova inicijativa, ipak, ne isključuje odluku Europske komisije (EK) da se s početkom 2016. BiH ukinu trgovinske povlastice, ako trgovinski sporazum ne proširi na Hrvatsku.