Rast akciza
0

Pušačima u našoj zemlji sve teže

SRNA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
U BiH puši oko 40 posto punoljetnih građana, godišnje jedan pušač potroši i do 2.500 cigareta, a po podacima Svjetske zdravstvene organizacije po programima odvikavanja od pušenja BiH je na 20. mjestu od 25 rangiranih zemalja.

Prema Zakonu o akcizama Uprava za indirektno oporezivanje obavezna je da svake godine visinu akciza usklađuje sa evropskim prosjekom, pa će u 2014. paklica cigareta koja sada košta 2,50 KM biti najmanje pet KM, piše "Euroblic".

Pušači od 1. januara plaćaju cigarete skuplje od 0,20 do 0,70 KM po kutiji, a u budžet će se, prema procjenama, sliti dodatnih 100 miliona KM. Samo u ovoj godini od akciza je do decembra prikupljeno 554 miliona KM, dok je za cijelu 2009. naplaćeno 449 miliona KM. 

Kada je riječ o kontroli poštovanja Zakona o zabrani reklamiranja duvanskih proizvoda u odnosu na prethodne godine, iz Inspektorata Republike Srpske (RS) rekli su da u ovoj i posljednjih godina uspješno sprečavani pokušaji reklamiranja cigareta.  

Udruženja potrošača upozoravaju da se vlasti samo deklarativno zalažu za zdravlje stanovništva, jer im smanjena potrošnja nije u interesu.

Vlasnik banjalučke "Fabrike duvana" Nebojša Antonić kaže da je praksa u razvijenim zemljama pokazala da pušači posustaju pred represivnim mjerama i prestaju da puše. Na to naročito utiču cijene cigareta, pa i oni koji ne odsutaju od pušenja prelaze na jeftinije cigarete ili smanjuju pušenje.

"Od 2009. otkada su prvi put povećane akcize zabilježili smo pad prodaje od oko 20 posto, a naša istraživanja govore da su ti ljudi i prestali da puše. Zbog većih cijena prvo prestaju da puše oni koji su kupovali jeftinije cigarete, jer su im već bile luksuz", rekao je Antonić.
Predsjednik Udruženja potrošača BiH Mesud Lakota kaže da je cilj BiH da prikupi što više novca u budžet, a od toga se ni marka neće potrošiti na prevenciju od pušenja i upozorio da su putevi duhana u BiH vrlo sumnjivi i da se na tržištu prodaju falš cigarete i one ispod tezge, pa se veliki novac odliva mimo budžeta.  

Poreski obveznici koji se bave prometom cigareta dužni su da na zatečene zalihe cigareta, utvrđene u popisnim listama do 1. januara, obračunaju akcizu po novoj stopi, a do 10. januara moraju da uplate razliku između obračunate i već uplaćene akcize.