Tuzlanski kanton
0

Punjenje budžeta manje za 12 posto

FENA
Jasno se vidi da smo na pragu globalne ekonomske krize, navodi ministar finansija Sead Bećirović komentarišući punjenje budžeta Tuzlanskog kantona u januaru ove godine. Dokaz za to su analizirani prihodi, koji su u odnosu na isti mjesec prošle godine manji za 12 procenata.

Bećirović navodi da su sačinjeni prioriteti plaćanja za prva tri mjeseca. Kada je u pitanju isplata januarskih plaća budžetskim korisnicima, upozorava da je Tuzlanski kanton suočenem s dva problema.

Jedan je manje novca na računu, a drugi poteškoće oko unosa podataka po novoj metodologiji obračuna plaća, s obzirom na to da dolazi do čestih promjena u podacima, koje dostavljaju uposlenici.

  • Nadamo se da ćemo u predviđenom roku, s dodatnim angažiranjem ljudi u Ministarstvu finansija, uspjeti da napravimo obračun plaća u predviđenom roku. Mislimo da ćemo naći modus da što se tiče novca, plaće ne kasne, bar kad je u pitanju januar, naglasio je ministar Bećirović.

Upozorava na procjene finansijskih stručnjaka da će 2009., sa svim izazovima, biti jedna od najtežih godina u posljednja tri desetljeća. Ipak smatra da je Vlada Tuzlanskog kantona dogovorila da se prave tromjesečni operativni planovi. Osim toga, mjesečno će biti praćeni prihodi i rashodi na osnovu čega će se poduzimati aktivnosti da se, prije svega, pokušaju definisati prioriteti u godini recesije.