Ministri pravde u BiH
0

Puna podrška aktivnostima uspostave partnerskih odnosa

FENA
Učesnici Prve konferencije ministara pravde u BiH, održane danas u Sarajevu, dali su punu potporu aktivnostima na uspostavi partnerskih odnosa, međusobnoj saradnji i zajedničkom radu institucija sektora pravde u BiH.

Kako je navedeno u zajedničkoj izjavi ministara pravde u BiH, praćenje provođenja zajedničkih mjera i inicijativa i davanje stručnih mišljenja i prijedloga za rješavanje ključnih reformskih pitanja u sektoru pravde vršit će funkcionalne radne grupe koje će biti uspostavljene rješenjem ministra pravde BiH na prijedlog institucija koje učestvuju u radu ministarske konferencije.

Konferencije ministara pravde uspostavljene su da bi se osiguralo koordinirano praćenje provođenja ključnih reformskih procesa od zajedničkog interesa za sektor pravde u BiH.

Održavanjem ovih konferencija omogućava se usaglašeno rješavanje ključnih pitanja u sektoru pravde, razmjena iskustava te bolje korištenje domaćih i inozemnih potencijala.

Dosadašnja praksa je pokazala da unutar ustavnog okvira naše zemlje sistem pravde, koji predviđa jednake standarde i osigurava integritet, efikasnost i nezavisnost, nije moguće ostvariti bez aktivnog i koordiniranog djelovanja institucija odgovornih za njegovu uspostavu i funkcioniranje.

Organiziranje Prve ministarske konferencije i njen budući rad predstavlja važan korak u učvršćenju i nastavku reformskih inicijativa u sektoru pravde, prvenstveno u provođenju Strategije za reformu sektora pravde u BiH, koju su Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko Distrikta BiH usvojile u junu ove godine.

Kako je navedeno u izjavi, radi osiguranja sistemskog pristupa u praćenju efikasnosti donatorske pomoći u sektoru pravde, ministarske konferencije će redovno razmatrati izvještaje o ostvarenom napretku i ključnim aktivnostima institucija sektora pravde i donatora, kao i druga pitanja koja se odnose na funkcioniranje donatorskog fonda za sektor pravde, uključujući unapređenja u pogledu efikasnosti donatorske pomoći, utvrđivanje prioriteta za finansiranje projekata iz donatorskog fonda i razmatranje izvještaja o provođenju.

Odluke i zaključci na ministarskim konferencijama se donose konsenzusom i na svakoj ministarskoj konferenciji će biti doneseni zajednički zaključci i izjave za javnost. Ministarske konferencije će se održavati dva puta godišnje, u drugoj sedmici juna i drugoj sedmici decembra, u mjestu koje dogovore učesnici konferencije.

Stručnu i tehničku potporu u pripremi i održavanju ministarskih konferencija pružit će sektori ili osobe u ministarstvima pravde BiH, entiteta, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH koji vrše poslove strateškog planiranja i koordinacije unutar svojih institucija.

Ministarstva pravde u BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i Pravosudna komisija Brčko Distrikta BiH se obavezuju da će podržavati rad ministarskih konferencija i učestvovati u njihovom radu.