BiH
22

Puljić: Papa Franjo će u BiH doći naredne godine, posjeta je otkazana zbog nemira

Piše: F. V.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je za Klix.ba kako je papa Franjo trebao ove godine pohoditi Bosnu i Hercegovinu, ali da je na njegovu molbu posjeta otkazana za narednu godinu.

"Njegova je dobra volja bila iskrena da dođe ove godine. Sigurno se trebao dogoditi taj pohod u prvoj polovici ove godine. Međutim, on se nije mogao dogoditi radi ovih nedavnih nemira. Jer, nije bilo garancija. Policija je tu zakazala. Tu je jasno svjetsko gledanje. Naime, postavljeno je pitanje koliko je takva policija garant sigurnosti. U drugoj polovici godine su izbori i on nikad u izborima ne dolazi, tako da smo tu stvar premjestili za sljedeću godinu. Bolje reći ja sam zamolio, ako ne možemo sada, da to ostvarimo barem sljedeće godine", kazao je kardinal Puljić za Klix.ba u intervjuu kojeg je našem portalu dao u povodu blagdana Uskrsa.

Na naš upit kada bi se to tačno trebalo dogoditi posjeta pape Franje, rekao je da "nema nikakvih termina".

"Moja je molba bila da se posjeta odgodi za sljedeću godinu", rekao je kardinal Puljić.

Kako je bilo objavljeno početkom ove godine, papa Franjo trebao je doći u službenu posjetu Bosni i Hercegovini sredinom ove godine. Predsjedništvo BiH uputilo je službeni poziv Papi, a dolazak poglavara Rimokatoličke crkve planiran je bio za 21. juni ove godine. Taj datum nije bio službeno potvrđen iz Vatikana.