BiH
20

Puhalo: Referendum je bio odličan spin, a priča o ratu je nerealna

Piše: E. B.
Srđan Puhalo, psiholog i politički analitičar, u razgovoru za Klix.ba je kazao kako je referendum u Republici Srpskoj nekima veoma dobro došao i da im je poslužio kao odličan spin.

Prema njegovom mišljenju referendum nije bio potreban jer je u Republici Srpskoj postojao politički konsenzus svih političkih partija o 9. januaru.

"Iza tog političkog konsenzusa stoje Srbi u RS-u i bilo je potpuno beskorisno trošiti novac na referendum na kojem unaprijed znamo odgovor", rekao je Puhalo za Klix.ba.

On je naglasio da je referendum poslužio svim političkim partijama u RS-u, ali i u Federaciji BiH.

"Ipak, na njega je ekskluzivno pravo imao Milorad Dodik i SNSD. Referendum se morao održati jer su se svi počeli sprdati s tim u RS-u. Referendum je trebao pokazati da su upravo SNSD i njegovi koalicioni partneri jedini pravi zaštitnici srpskog naroda, dok su svi ostali izdajnici", kazao je Puhalo.

Dodao je da je opozicija u RS-u stala iza referenduma i donekle pokvarila plan SNSD-a jer nema razloga da se oni, danas, ne opažaju kao patriote i zaštitnici RS-a.

Puhalo smatra da dizanje tenzija i strah od rata skreću pažnju sa svakodnevnih problema.

"Narodu tada više nije važna plata, penzija, posao i slično, već samo da se ne puca", rekao je Puhalo i dodao da je referendum bio odličan spin.

"Ovakvu situaciju su iskoristile i partije u Federaciji BiH da 'pokažu zube' Dodiku i prikažu se kao velike i odlučne patriote, lansirajući priču o mogućem ratu", dodao je Puhalo.

On je naglasio da je priča o ratu nerealna, jer je sjećanje na prošli rat još veoma friško.

"Ovdje više nema ko da ratuje. Rat je skupa 'zanimacija', a mi smo siromašni i nemamo čime ratovati. Rata neće biti jer to neće dozvoliti ni EU", uvjeren je Puhalo.

Ipak, Puhalo smatra da incidenata može biti.

"Neki manji ekscesi se mogu dogoditi zbog nerazumnih budala, ali rata neće biti. Više se plašim ove agonije u kojoj se sada nalazimo, gdje lagano propadamo, izumiremo, odlazimo i to prihvatamo kao normalno i neminovno", kazao je na kraju Puhalo.