Obrazovanje gradi BiH
0

Pudarić: Stipendije koje pomažu prelazak izmišljenih granica u BiH

Piše: E. G.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Udruženje Obrazovanje gradi BiH već 18 godina zajedno sa svojim prijateljima i donatorima mnogim mladim ljudima iz naše zemlje čini lakšim učeničke i studentske dane. Monogi od njih su bili stipendisti Udruženja, a na toj listi je sada i petero novih.

Potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić je u želji da pomogne rad Udruženja odlučio novac iz budžeta iskoristiti na najbolji mogući način - uložiti ga u budućnost države. Na ovaj način će još pet studenata dobiti stipendije. Radi se o mladim ljudima koji studiraju na univerzitetima u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Tuzli, a to su Ana Kljajo, Edvin Hadžić, Srđan Ristić, Enis Salihović i Slobodan Marković. Visina njihovih stipendija na mjesečnom nivou iznosit će 150 KM.

"Za stipendiju sam saznala preko kolegice s fakulteta, informirala sam se, prijavila i dobila stipendiju. Do sada nisam imala nikakav oblik finansijske pomoći tokom studija u vidu stipendije. Ko želi uspjeti uvijek se nađe neki novac i način, ali recimo da sada nisam dobila ovu stipendiju bilo bi mi znatno teže", kaže Kljajo, studentica psihologije u Sarajevu, inače Mostarka.

Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH, kaže da je i ova stipendija za Udruženje moralna podrška, a za studente materijalna, ali također i moralna, jer znaju da neko misli na njih i na njihovu budućnost.

Radi se o jednogodišnjoj stipendiji, a ukoliko ovi studenti na kraju akademske godine budu imali prosjek minimalno 8,5 Udruženje će, kaže Divjak, pokušati da ih i dalje stipendira.

"Mi stipendiramo i talentovane, pa se tako hvalimo da Udruženje stipendira tenisera Damira Džumhura i džudistkinju Larisu Cerić. Istovremeno stipendiramo i 124 djece koja pripadaju romskoj nacionalnoj manjini uz ostalih još 534. Udruženje ima svoj imidž i ima dosta aktivnosti. Uz donacije, novac osiguravamo i sami. Ove godine smo štampali svoje kalendare i od toga ćemo osigurati 60 stipendija, činjenica je da je moj boravak u Čikagu osigurao još deset novih, imamo i dosta članova Udruženja koji omogućavaju stipendiranje djece u BiH", kazao je Divjak.

Potpredsjednik FBiH je kazao da političari možda ne rade dovoljno u usporedbi s ovakvim organizacijama, koje djeci širom BiH omogućavaju uspješno školovanje.

"Moja ideja je uvjetno rečeno bila vrlo sebična. Ove stipendije su ipak vrlo selektivne, jer se dodjeljuju studentima koji su iz jednog entiteta ili realiteta, a studiraju u drugom. Razlog za to je što mislim da treba ohrabriti mlade ljude da prevaziđu ono što smo im mi ostavili, a to je podijeljeno društvo i podijeljena zemlja. Drago mi je što su general Divjak i ova organizacija pristali da učestvuju u takvoj simboličnoj vrsti prelaska nekih izmišljenih granica u BiH", kazao je Pudarić.

Potpredsjednik FBiH je kazao da stipendiranje možda neće završiti sa ovom akademskom godinom i da postoji mogućnost da sljedeće godine opet izdvoje novac.