BiH
0

Pudarić o mogućnosti ukidanja Vijeća naroda RS-a

FENA
Svetozar Pudarić
Svetozar Pudarić
Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić naglasio je danas da se jednim dijelom slaže s ocjenom Milorada Dodika da Vijeće naroda RS-a nije ono što bi trebalo da bude u Republici Srpskoj.

"Krajnje je vrijeme da se otvore razgovori o poziciji Vijeća naroda RS-a i to na način kako bi se njegovi kapaciteti i nadležnosti u potpunosti izjednačili s kapacitetima i nadležnostima Doma naroda Parlamenta FBiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH", ističe Pudarić.

On smatra neodrživim da se gotovo sve aktivnosti Vijeća svode na ulaganje veta na odluke Narodne skupštine RS-a.

"Spremni smo prihvatiti takvu vrstu razgovora i dogovora i nadamo se da su oni koji su to pitanje pokrenuli shvatili svu ozbiljnost problema. Nadam se da će pokazati da su ozbiljni i zreli političari koji se ne bave politikantskim nadmudrivanjem već su posvećeni temeljnim postulatima moderne demokratije", mišljenja je potpredsjednik FBiH.

Pudarić je ujedno podsjetio sve kojima je "sjećanje okraćalo" da amandmani proizašli iz presude Ustavnog suda BiH jesu proglašeni od OHR-a, ali da ih je Narodna skupština RS-a pod predsjedavanjem Dragana Kalinića sama usvojila bez nametanja, saopćila je Press služba Kabineta potpredsjednika FBiH.