BiH
0

Pudarić na Kazanima: Dvije decenije od stradanja nevinih sarajevskih žrtava

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić posjetio je danas Kazane na obroncima planine Trebević, gdje je položio cvijeće na mjestu stradanja žrtva srpske i hrvatske nacionalnosti.

Do Kazana je došao i savjetnik za boračka pitanja načelnika općine Novo Sarajevo Rusmir Zećo. Broj ubijenih na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen.

“Identificirano je 36 različitih osoba. A koliko ih stvarno ima, da li su svi izvađeni, to je upitno. Ali je minimalno 36 ljudi ubačeno u ovu jamu”, kazao je Pudarić novinarima nakon polaganja cvijeća.

Na pitanje zašto je došao baš na današnji dan, Pudarić je to objasnio činjenicom da "danas i na drugim mjestima postoje obilježavanja".

“Današnji dan, zato što je ovaj teror trajao dugo. To se nije desilo odjednom. Ovdje nije izvršeno masovno strijeljanje ili masovna egzekucija pa da postoji jedan dan, dan kada se to desilo. Nažalost, postoje stotine mjesta po Sarajevu, gdje možemo obilježiti višestruke smrti građana Sarajeva, posljedica granatiranja. Ovo je trajalo, a danas je dan kada je prestalo. Danas je dan kada je vlast BiH smogla snage, odlučila i zaustavila daljnji teror”, pojasnio je Pudarić.

Prema njegovim riječima, on je već treći put na Kazanima. Dvije decenije od zločina u bh. prijestolnici, sa kojima su se vlasti Republike BiH žestoko obračunale, pokrenuta je inicijativa da žrtve sa Kazana dobiju spomenik. Inicijativa za podizanje spomen-obilježja na Kazanima potekla je upravo od potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića.

Kako kaže, njegova inicijativa je prvenstveno dug žrtvama, ali i svim stanovnicima Sarajeva.

“Ja ću nastaviti da tražim, da insistiram, da se javno obraćam, onima od izvršne vlasti, da ovdje nešto urade”, kazao je Pudarić i dodao da je očekivao da se ove godine, pored njega, pojave i drugi koje je javno i direktno pozvao.

"Od onih koji vode brigu o ovim žrtvama, ili tvrde da vode brigu o žrtvama, i njihovim porodicama, do onih koji tvrde da je ovo zločin koji se ne smije oprostiti i čijim žrtvama se mora odati dostojna počast, te obilježiti mjesto njihovog stradanja", poručio je Pudarić.

Od 1994. godine do danas za zločine na Kazanima na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije BiH.

Za zločine na Kazanima odgovornim se smatraju Mušan Topalović Caco i pripadnici njegove Desete brdske brigade. Topalović je ubijen pri pokušaju bijega 1993. godine, a nakon što je uhapšen tokom obračuna vojnog i političkog vrha Armije RBiH sa, kako je tada navedeno, "kriminalom u vlastitim redovima".