BiH
0

Pučik: Bosna i Hercegovina bila i ostat će dio Evrope

FENA
U okviru posjete Bosni i Hercegovini, delegacija Komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta Slovačke Republike koju predvodi predsjedavajući Rudolf Pučik razgovarala je danas u Sarajevu s delegacijom Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Prema riječima prvog zamjenika bh. komisije Šefika Džaferovića, gosti iz parlamentarnog tijela Slovačke zanimali su se za reformske procese u BiH, a naročito za tok reforme policije i Ustava.

Izrazili su spremnost slovačkog parlamenta i Komisije za odbranu i sigurnost da pomognu u daljnjem putu Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim organizacijama.

Prema Džaferovićevim riječima, do toga je članovima bh komisije posebno stalo jer je Slovačka u Evropskoj uniji i NATO-u.

Današnji susret produbio je već uspostavljenu naglašenu parlamentarnu saradnju BiH i Slovačke u odbrani i sigurnosti, zaključio je Džaferović.

Istakavši da su članovi slovačke komisije znali da dolaze u «kompliciranu zemlju» te da je u njoj visoki predstavnik u aktuelnom mandatu Slovak, predsjednik Komisije Rudolf Pučik potvrdio je spremnost Slovačke da podrži BiH na njenom putu ka evopskoj zajednici.

"I Slovačka je prošla težak razvojni put, a za nekoliko sedmica ulazi u šengenski prostor. Nadam se da to čeka i BiH. Uvijek ste bili dio Evrope. U Evropi ćete i ostati", kazao je Pučik.

Ovo je prva posjeta Bosni i Hercegovini Komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta Slovačke Republike. Posjeta je uzvratna jer su članovi bh parlamenta bili već u Slovačkoj.

Za danas i sutra predviđeni su brojni susreti članova slovačke komisije s predstavnicima institucija vlasti BiH.