BiH
10

U RS-u počeo proces određivanja JMB

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) u saradnji s Agencijom za identifikaciona dokumenta i razmjenu informacija (IDDEEA) počelo je primjenu Uredbe o utvrđivanju registracionog područja za određivanje jedinstvenog matičnog broja (JMB) koju je donijela Vlada RS-a, potvrdila je glasnogornica MUPRS-a Mirna Šoja.

"Roditelji novorođene djece kojima do sada nije određen jedinstveni matični broj mogu odmah podnijeti zahtjev za određivanje JMB", precizirala je Šoja.

Ministarstvo je donijelo odluku da sve lokacije za izdavanje ličnih dokumenata u kojima građani podnese zahtjev za određivanje JMB narednih dana rade produženo radno vrijeme, od 7 do 19 sati, da bi roditelji novorođene djece kojima do sada nije određen jedinstveni matični broj, mogli da ostvare ova prava.

Podsjećanja radi, Vlada RS-a, 10.maja je donijela dopunu Uredbe o utvrđivanju registracionog područja za određivanje JMB-a.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović nakon toga je rekao da time više nijedno dijete u RS-u neće trebati da čeka na izdavanje JMB-a, te da su dopunjenom uredbom Vlade RS-a otklonjene pravne pretpostavke da se taj posao i počne da radi.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je potvrdila da tehnički može da prati ovu uredbu.

IDDEEA-i je Ministarstvo civilnih poslova dostavilo obavještenje da se usljed pravne praznine mogu primjenjivati akti nadležnih organa i dostavljena je instrukcija za petu grupu iz Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Prije mjesec dana Vlada RS-a donijela je uredbu kojom je trebalo da se reguliše izdavanje matičnih brojeva, ali oko 3.500 novorođenčadi i dalje nisu imali matičani broj pa time ni zdravstvenu knjižicu i druga dokumenta.

Stoga je Vladina uredba naknadno dopunjena s dva nova člana.

Jedinstvene matične brojeve u Republici Srpskoj izdaje MUPRS-a, u Federaciji BiH kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, a u Brčkom Javni registar Brčko Distrikta.