Butmir
0

PSOTC dobio NATO-ve akreditacije za tri kursa

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Centar za obuku i podršku mirovnim snagama (PSOTC) dobio je NATO-ove akreditacije za tri kursa namijenjena podoficirima i oficirima kako OSBiH tako i zemalja regiona, članica EU i NATO-a.

Na konferenciji za novinare u kampu Butmir, a povodom ove značajne akreditacije, predstavnicima medija obratio se brigadir Kenan Dautović, komandant PSOTC-a koji je istakao da je ovim akreditiranjem Centar okarakteriziran kao kvalitetan i iznimno efikasan.

"Kada su u pitanju kursevi, NATO ima standarde koji sve obuke svrstavaju u NATO odabrane, NATO odobrene ili NATO spomenute. Ova tri kursa su klasificirani kao NATO odabrani što znači da osiguravaju NATO kvalitetu i NATO-ovo sufinansiranje", istakao je Dautović.

Tri akreditirana kursa su: Međunarodni kurs oficirskih štabnih vještina, kurs za štabne podoficire za operacije podrške miru te specijalizirani orijentacioni kurs o protivpobunjeničkim operacijama koji je osmišljen na osnovu iskustava iz učešća u ISAF-u.

"Vrlo je važno za NATO da održimo efikasan sistem obuke i edukacije u BiH. PSOTC je primjer izvrsnosti i sposobnosti prilagođavanja stalnim promjenama u oblasti odbrane i ratovanja uopće. Veoma je bitno da današnji oficiri, osim izuzetnih borbenih kvaliteta, posjeduju i diplomatske vještine", kazao je brigadir John Andreas Olsen, zamjenik komandanta NATO-štaba Sarajevo.

Pohvale Centru za ovaj izvanredan uspjeh uputili su i generalmajor Rizvo Pleh, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH te brigadni general Tibor Nagy, zamjenik komandanta EUFOR-a u BiH.

Predstavnicima medija prezentirana su sva tri kursa koja će trajati od četiri dana do 20 sedmica.