BiH
0

Psihijatrica: Pistorius ima istorijat anksioznog poremećaja

FENA
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Glavni tužilac na suđenju Oscaru Pistoriusu zbog ubistva izjavio je da slavni sportista, dvostruki amputirac, treba biti stavljen pod psihijatrijsko posmatranje nakon što je ekspertica koju je pozvala odbrana izjavila da Pistorius pati od anksioznog poremećaja.

Sudija Thokozile Masipa još nije presudio na zahtjev tužioca Gerrieja Nela, prenosi AP.

Tužilac Nel izjavio je da nema druge opcije osim da zatraži proučavanje Pistoriusovog mentalnog zdravlja nakon svjedočenja psihijatrice.

Kazao je da bi anksioznost slavnog olimpijca i paraolimpijca mogla preoblikovati način na koji je odgovarao na pretpostavljene prijetnje, prenosi AP.

Pistorius tvrdi da je ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp greškom prošle godine, strahujući da je u kući uljez kada je pucao kroz zatvorena vrata kupatila u ranim satima 14. februara prošle godine.

Tužba tvrdi da ju je on ubio s namjerom nakon svađe.

Psihijatrica dr. Merryll Vorster izjavila je da su dešavanja tokom Pistoriusovog života, uključujući amputaciju njegovih potkoljenica dok je bio beba i naviku njegove pokojne majke da spava s pištoljem ispod jastuka, doprinijela njegovom "pojačanom stresu".

"Sve u svemu, izgleda da je Pistorius nepovjerljiva i okružena osoba", svjedočila je Vorster.

Kazala je da je on pokazivao "rastuće nivoe anksioznosti" tokom svog života, u razgovoru koji je u ovom mjesecu obavila s njim.

Dodala je da je razgovarala s članovima Pistoriusove porodice, nekim od njegovih prijatelja i s njegovim agentom.