Humana akcija ljubitelja životnja
0

Psi dobili hranu, deke i slamu, a neki su i ošišani

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Četvrta akcija neformalne grupe građana iz Tuzle koja djeluje na Facebooku polučila je najkonkretnije rezultate. Naime, oko 600 pasa smještenih u azilu za pse u naselju Paša Bunar dobili su hranu, deke i slamu, a pse koji su imali problema sa dlakom ošišao je Senad Isaković Roko.

“Iskreno se nadam da se pomoć psima u azilu neće na ovom završiti. Za njih dolaze možda i najteži dani, jer se sniheg topi, a oni bukvalno ostaju u blatu. Obezbijedili smo im hranu, određenu količinu deka, a jedan od naših građana koji živi u Njemačkoj donirao je 100 bala slame”, kazala nam je ispred neformalne grupe građana Erna Hrustić.

Današnju akciju od političara je podržao Mirnes Ajanović, zatim glumac Midhat Kušljugić, književnik prof.dr Nedžad Ibrahimović. Međutim, akciju nije podržalo novoosnovano Udruženje za zaštitu životnja “Regnum Animalia”.

“Postavili smo post na njihovu facebook grupu, ali je ubrzo izbrisan. Koliko znam to udruženje se zalaže za otvaranje azila na nekom drugom mjestu. No, šta ćemo sa psima koji su u sadašnjem azilu? Moram reći kako su se današnjoj akciji odazvali iz Udruženja 'Opstanak' na čelu sa Nevenkom Šabić, koji brinu o psima u azilu”, kaže Hrustićeva.

Inače, o psima u azilu brinu četiri radnika. Hranu obezbjeđuje preduzeće “Pilkom” iz Gradačca. Međutim, najveći problem je nedostatak vode i neuređena kanalizacija. Broj pasa u azilu se konstantno povećava, jer se neselektivno dovoze, a uslovi za smještaj su već godinama ispod svakog nivoa humanosti. Hoće li čovjek pomoći svom najboljem prijatelju?