BiH
0

PSBiH: Zakonom zabraniti inkasiranje kredita u stranoj valuti, osim u euru

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali su na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Povod za donošenje ovog zakonskog rješenja, koji je pripremilo Vijeće ministara, jeste Informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF).

Poslanik Stranke demokratske stranke (SDA) Hazim Rančić naglasio je tokom rasprave da podržava principe zakona iako se on neće porimjenjivati retroaktivno i neće riješiti probleme građana čiji su krediti već inkasirani u CHF-u.

Dodaje, da je ovo pokušaj da u budućnosti ne bude takvih slučajeva te je kazao da je ranije rasprava u parlamentu imala za cilj da se riješi problem građana koji su već uzeli kredite u CHF-u.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić kazao je novinarima da su postojeća zakonska rješenja dobra i da su u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom te da svako drugo rješenje predstavlja odudaranje od tih principa.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić je novinarima kazao da se zakonom pomaže da bh. građani više se ne mogu zaduživati u valutama koje nisu euro ili konvertibilna marka te je to zaštita onih koji će uzimati potrošačke kredite.

I poslanik PDP-NDP-a Momčilo Novaković također naglašava da je evidentno da se ovim zakonom neće riješiti problem koji je nastao, nego se zakon odnosi za buduće vrijeme.

Za njega nisu sporni principi ovog zakona ni ustavne nadležnosti jer se ovim zakonom ne sprečava da entiteti riješe probleme onih koji već imaju ovakve kredite i ono što može biti u budućnosti.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević kaže da je žalosno što entitetske vlade nisu radile svoj posao, naglašavajući da ovaj zakon sprečava da se u budućnosti događaju ove stvari.

Dopredsjedavjući Doma Šefik Džaferović (SDA) smatra da se mora tražiti način za ispravljanje nepravde jer nije pošteno da neko ko digne kredit bude njegov rob, dodajući da je ovaj zakon Vijeća ministara urađen u skladu sa zaključkom ovog doma.

Smatra i da je najmanje što poslanici sad mogu učiniti podržati principe ovoga zakona, iako se može diskutirati o raznim aspektima zakona, pozivajući Vijeće ministara da u zakon ugradi odredba da se zaštite ljudi koji su danas u problemima.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Đonlagić kaže da razumije da je ovo složen problem jer su to banke koje su inostrane i koje se vode poslovnom logikom i zaradom te komitent nije na nivou zaštite kakva je potrebna u ovakvom poslovanju.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić ocijenila je da se ovim zakonom ne rješava postojeći problem i uvodi pravni haos u BiH te je pitala da li ova dopuna retroaktivno rješava problem koji objektivno postoji.

Podsjetila je da je BiH 2002. godine dobila zakon o zaštiti potrošača koji je bio loš, pa je 2006. godine dobila novi i dodala da se pitanje ugovaranja kredita regulira drugim zakonima, među kojima je i zakon o obligacionim odnosima.

Poslanici će se o ovom zakonu izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.