Završena sjednica
0

PSBiH usvojila Strategiju borbe protiv nasilja u porodici

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu podržao principe Prijedloga zakona o javnim nabavkama.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH je preuzela obavezu dalje harmonizacije s legislativom EU, tako da ovaj tekst zakona predstavlja daljnje usaglašavanje s Direktivama EU u oblasti javnih nabavki.

Predloženim zakonom se uređuje sistem javnih nabavki u BiH na način da se definišu prava, dužnosti, odgovornosti i pravna zaštita učesnika postupka javne nabavke te nadležnosti Agencije za javne nabavke i Ureda za razmatranje žalbi.

Podržani su i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji i Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Dom naroda nije prihvatio Prijedlog revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma jer ga nije podržao dovoljan broj delegata iz srpskog naroda.

Zamjenica predsjedavajućeg Doma Dušanka Majkić predlagala je tokom diskusije zaključke kojima bi se predložena strategija vratila predlagaču na doradu te da se doradom, pored prava na povratak obuhvati i pravo na rješavanje stambenih pitanja raseljenih osoba kao i pravo na naknadu štete za rješavanje stambenog pitanja osoba koje se ne mogu ili ne žele vratiti u prijeratno mjesto boravka, a imovinu nisu zamijenili niti prodali.

Majkić je predlagala i da se zaduži Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci pripremi prijedlog zakona o fondu za pravičnu nadoknadu uništene imovine u BiH te ga dostavi u parlamentarnu proceduru.

Delegati se nisu izjašnjavali o zaključcima koje je ona predložila smatrajući da to nema smisla nakon što predložena strategija nije prihvaćena.

Dom naroda je usvojio Strategiju prevencije i borbe protiv nasilja u porodici u BiH za period od 2009. do 2011. godine. Njena svrha jeste da žrtve nasilja budu u središtu interesovanja i zaštite, da se podigne svijest o nasilju u porodici kao društvenom problemu, kao i da to nasilje predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, kojem se trebaju suprotstaviti sve institucije i pojedinci.

Cilj strategije jest koordiniranje provedbe entitetskih strateških i akcionih planova za borbu protiv nasilja u porodici radi njihove što efikasnije primjene, naročito ako se uzme u obzir fragmentiranost i neusklađenost zakonske regulative u BiH, te neobjedinjenost statističkih podataka koji se odnose na pitanje nasilja u porodici.

Strategijom je predviđena analiza i usklađivanje zakonodavstva u BiH koje regulira oblast nasilja u porodici, ostvarivanje veće zaštite žrtava, senzibiliziranje javnosti za ovu problematiku i promociju prevencije, te sistematsko prikupljanje, objedinjavanje, obrađivanje i objavljivanje podataka o nasilju u porodici.

Delegati su primili k znanju Plan aktivnosti za ispunjavanje obaveza iz preporuka Evropske komisije u vezi s Mapom puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH, Izvještaj o utrošku sredstava Predsjedništva BiH za 2008. te su usvojili Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH i o radu Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.