BiH
0

PSBiH: Usvojen prijedlog izmjena Zakona o policijskim službenicima

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izmjenom Zakona period zapošljavanja policijskih službenika u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela produžava se za dvije godine, odnosno, rok se s 31. decembra 2010. godine pomjera na 31. decembar 2012. godine.

Poslanici su podržali i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o prekršajima.

Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić vraćen je nadležnoj parlamentarnoj komisiji na ponovno razmatranje.

Naime, poslanici danas nisu prihvatili negativno Mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etike o prijedlogu ovog zakona, pa će komisija morati sačiniti novi izvještaj.

Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2010. godinu, te primljena k znanju Informacija o stanju i problemima u funkcioniranju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom PSBiH je na današnjoj sjednici izabrao jednog predstavnika akademske zajednice u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije te tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta.

Data je saglasnost za više međunarodnih sporazuma, ugovora i konvencija.