BiH
0

PSBiH raspravljala o izvještaju VSTV-a

FENA
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom PSBiH obavio je raspravu o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

Rasprava je trajala više od dva sata, a zamjerke na izvještaj dalo je nekoliko poslanika, među njima i Dušanka Majkić, Slavko Jovičić te Niko Lozančić. Majkić je istakla da je zabrinuta neefikasnošću Suda i Tužilaštava BiH te navela da je po informacijama iz Izvještaja u 2011. godini Tužilaštvo BiH podiglo 252 optužnice, a što znači da je jedan tužioc za godinu dana podigao 6,3 posto optužnica.

  • U okružnim tužilaštvima toliko optužnica bude podignuto za jedan mjesec - istakla je. Dala je primjedbe i na nerješavanje komunalnih predmeta te starih predmeta od kojih su neki, kazala je, stari i do 20 godina. Navela je i da je Odjel za ratne zločine Suda BiH u 2011. riješio tek 17 predmeta.

Poslanik Slavko Jovičić izrazio je sumnju u kvalitet novoizabranog glavnog tužioca. Zatražio je od predsjednika VSTV-a Milorada Novkovića da mu objasni na koji je način za glavnog tužioca izabrana osoba koja nije ni dana provela u tužilaštvu niti je podigla ijednu optužnicu.

Poslanik Petar Kunić kazao je da je VSTV ne radi dobro jer je "nakaradno postavljen".

  • Članovi VSTV-a su sudije, tužioci i advokati, a oni svi pripadaju istoj interesnoj skupini. Vrana vrani oči ne kopa - dodao je i istakao da i rad VSTV-a mora biti, na neki način, kontroliran.

Poslanik Niko Lozančić pojasnio je da je uvidom u strukturu i biografije članova Vijeća utvrdio da su "za članstvo kompetentni samo oni koji su s područja Sarajevskog kantona".

Za riječ se javio Novković koji je odgovorio na sve primjedbe te kazao da za manjkavosti u zakonima o pravosuđu nije odgovoran VSTV već Parlament BiH.

  • Kada je u pitanju izbor glavnog tužioca, on je izabran većinom - rekao je. Izrazio je nadu da će strukturalni dijalog o pravosuđu polučiti rezultate te iznaći načine za rješavanje gorućih pitanja u pravosudnom sistemu BiH.

Nakon što je iscrpljen dnevni red današnje sjednice, poslanici će nakon pauze od deset minuta pristupiti glasanju.