BiH
0

PSBiH: Poslanici danas o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na današnjoj sjednici u Sarajevu trebao da razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) predlegača Vijeća ministara BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u koji su predložili poslanici SDP-a BiH, sa izvještajima Komisije za finansije i budžet tog doma.

Predviđeno je i razmatranje zahtjeva nekoliko poslanika da se njihovi prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u razmatraju po hitnom postupku.

Dom bi se trebao izjasniti i o zahtjevima da se po hitnom postupku razmatraju: Prijedlog zakona o dopunama Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Momčilo Novaković, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Centralnoj banci BiH koji je predložila Jelina Đurković te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Općeg zakona o zadrugama predlagača Beriza Belkića.

Poslanici bi trebali razmatrati i zahtjeve da se po skraćenoj proceduri razmatra više prijedloga zakona među kojima je i Prijedlog zakona o visokom obrazovanju u BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju bi trebalo da budu razmatrani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, te Prijedlog zakona o klasifikaciji djelatanosti u BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2005. godinu, Izvještaj Istražne komisije za ispitivanje aktivnosti u vezi s izgradnjom Carinskog terminala u Tuzli, imenovanje četiri člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH i utvrđivanje trajanja njihovih mandata.

Poslanici bi, između ostaloga, trebalo da razmatraju listu kandidata za imenovanje članova Izborne komisije BiH iz srpskog i bošnjačkog naroda te imenuju članove Ad hoc komisije za provođenje postupka imenovanja ombudsmena BiH.