BiH
0

PSBiH: Počela sjednica Predstavničkog doma

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je jutros postavljanjem poslaničkih pitanja na koja će članovi Vijeća ministara BiH odgovarati odmah, na samoj sjednici.

Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda današnje sjednice na kojoj bi se trebali naći zaključci u vezi s događajima za vrijeme komemoracije u Potočarima, 11. jula, kada je napadnut srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Poslanici bi trebali razmatrati i informaciju o upućivanju pisama generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i predsjedniku Parlamenta Kanade, koju je predložila poslanica Aleksandra Pandurević.

Povod za ovu informaciju je, između ostalog, pismo koje je 25 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH početkom jula uputilo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonu u kojem ga informiraju da su oni nedvojbeno dali podršku inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Pred poslanicima bio se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut (SBBBiH), a koji predviđa da "zaposleni u institucijama BiH nemaju pravo na naknadu za rad u upravnim odborima; nadzornim i drugim radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena”.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne saobraćajne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine; Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembra 2014. godine kao i Prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH povodom rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku, te o nedavnom privođenju ljudi na prostoru Republike Srpske.