BiH
0

PSBiH: Obilježen Dan Mediterana

FENA
U povodu Dana Mediterana, danas su Sarajevu članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Šemsudin Mehmedović, Mladen Ivanković Lijanović i Ognjen Tadić održali prigodnu pres-konferenciju. Mehmedović je kazao da je razlog današnjeg okupljanja želja da se zajednički obilježi 21. mart, Dan Mediterana, i „da kao parlamentarci damo svoj doprinos jačanju i razvoju odnosa između država članica ove parlamentarne skupštine“.

Istaknuo je značaj promoviranja i uloge Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), kao regionalne organizacije parlamentaraca posvećene procesu izgradnje mostova povjerenja između različitih kultura i naroda u području Mediterana.

Dan Mediterana je usvojen kroz Rezoluciju 3. Stalnog komiteta o dijalogu među civilizacijama i ljudskim pravima i slavi se 21. marta.

PAM trenutno okuplja 26 zemalja koje u Skupštini imaju jednaka prava i donose odluke od neposrednog značaja za sve zemlje u regiji.

Mehmedović je istaknuo zajedničko djelovanje svih članica da bi se osiguralo da se tradicije čuvaju i poštuju, dok se u isto vrijeme tolerancija i razumijevanje unapređuju.

Mladen Ivanković Lijanović je istaknuo da je obilježavanje Dana Mediterana posebna prigoda kojom se ukazuje na važnost ove regionalne institucije.

„Svi nacionalni parlamenti su pozvani da Dan Mediterana iskoriste kao priliku za dijalog sa svojim građanima za promicanje uloge PAM-a kao regionalne ustanove posvećene i opredijeljene za proces izgradnje mostova između kultura i naroda Mediterana“, kazao je Ivanković Lijanović.

Ognjen Tadić je kazao da je „naše bivstvovanje na ovom prostoru istovremeno i naša obaveza da u raznolikosti mediteranskog podneblja damo svoj doprinos saradnji, koegzistenciji, pomaganju, razmjeni“.

„Naša uloga u svemu tome nije ni tako mala imajući u vidu da mirovni proces koji je iza nas u BiH danas može poslužiti kao primjer brojnim drugim zemljama, pogotovo nakon 'arapskog proljeća', pa i na Bliskom istoku, kako rješavati konfliktne situacije“, kazao je Tadić.

Istovremeno, dodao je, mi možemo učiti iz iskustava drugih evropskih zemalja Evropske unije koje su istovremeno i članice Parlamentarne skupštine Mediterana kako usvajati standarde, a pri tome ne negirati identitet, unutrašnje uređenje ili ne negirati kulturu i tradiciju naroda koji žive na ovom prostoru.